Amazon, eBay, IBM vallen uit IT-top-100

Zowel Amazon, eBay als IBM zijn gewipt uit de IT-top-100 van het leidende Amerikaanse zakenblad Business Week. Ook QWest, Intel, Lucent zijn uit de lijst verdwenen.

Business Week vond het verlies van Amazon - $ 390 miljoen vorig jaar - net iets te groot worden, vooral na de vorige Kerst. Dit ondanks de onaantastbare positie van Amazon met zijn 20 miljoen klanten. De verwachting is dat de verliezen in 2002 voorbij zullen zijn. Maar niets is zeker. Microsoft heeft het dit jaar nog droog kunnen houden op nummer 57.
De aandelen van eBay waren vorig jaar ruim tweeduizend keer de winst waard, terwijl een doorsnee bedrijf bij 25 keer tevreden mag zijn. De zeepbel kon alleen maar uiteen spatten, en het aandeel is nu eenderde minder waard. Het aantal gebruikers groeit echter, nu een kwart meer dan vorig jaar met bijna 13 miljoen.
IBM's omzet groeide niet snel genoeg vorig jaar, met slechts 2,6 procent bleef deze onder de voorspellingen. Pijnpunten waren diskdrives, PC's en opslag. De oude mainframes doen het nog best, en dat gaf zware Y2K-kosten. Big Blue moet van dit Big Metal af, zegt Business Week.
Qwest, het telecombedrijf, wilde US West, maar de beurs vond het niks. Toen wilde topman Joseph Naccio de hele handel verkopen aan Deutsche Telekom - maar US West hield dat tegen. Twee stappen vooruit en drie achteruit dus.
Intel deed het op zich goed met ruim 40 procent meer winst en verdubbelde aandelenprijzen, maar de verkoop loopt achter bij het gemiddelde.
Lucent verdient eigenlijk beter, ondanks het bericht van het bedrijf in januari dat de winstvoorspelling niet gehaald zou worden. Meteen maar 23% procent van de aandelenprijs af is wat hard.
Andere opvallende verdwijntrucs uit de top 100 zijn Qualcomm, houder van elk patent dat ook maar even de moeite waard is bij draadloze applicaties, en Ameritrade, een e-aandelenhandel - schoot naar nummer dertig in de top 100 vorig jaar, maar teruglopende aandelenhandel laat het bedrijf weer vallen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.