Software-giganten zien veel in middleware

IBM, Oracle en Microsoft hebben de afgelopen weken gezegd miljarden te investeren in applicatieservers. Deze software is de e-business-sleutel.

'De ziel van elektronische handel', noemt IBM-directeur software Bart Fehmers de markt voor Internet-middleware. Met de miljardeninvesteringen die IBM daarin doet, hoopt de ontwikkelaar binnen enkele jaren marktleider Bea Systems van de troon te stoten. In 1999 had Big Blue een marktaandeel van 16 procent, Bea had 32 procent van de markt in handen. Met het complete Websphere-portfolio hoopt IBM dit jaar 24 procent te veroveren.
Maar ook Oracle streeft sinds vorige week naar de nummer een-positie in de markt voor Internet-middleware. Vrijwel tegelijkertijd met de aankondiging van Websphere komt Oracle met zijn eigen Internet applicatieserver. Het initiatief van Oracle is te vergelijken met de Websphere-aankondiging van IBM. Hans Bos, product marketing manager voor het Internet platform bij Oracle: "Met deze consolidatie vereenvoudigen wij de markt voor applicatieservers. We bundelen alle functionaliteiten in één product." Oracle probeert zijn product te lanceren met een lage prijs, volgens de aankondiging de helft van het product van marktleider Bea.
Microsoft heeft in dezelfde periode bij monde van Bill Gates ook een middleware-aankondiging gedaan, die echter het niveau van "visie en strategie" nog niet is ontstegen. Microsoft heeft aangekondigd de producten en diensten die bekend stonden als Next Generation Windows Services (NGWS) onder te brengen in één platform, Microsoft.Net. Volgens Gates zijn de producten over twee jaar beschikbaar.
Peter Jansen, directeur van Progress Software in de Benelux, ziet de aankondigingen van met name Oracle als 'hoge noodzaak'. Hij denkt echter op het terrein van de openheid een voorsprong te hebben, omdat de markt zich in de toekomst duidelijk in de richting van open applicaties ontwikkelt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.