Kurzweil voorspelt toekomst op PC Expo 2000

De PC Expo kreeg een filosofischer eind dan normaal toen Ray Kurzweil vertelde over de technologische veranderingen die de wereld zal zien binnen nu en dertig jaar.

Ter afsluiting van de jaarlijkse PC Expo, die vorige week plaatsvond in New York, voorspelde Kurzweil, bekend van het boekThe age of spiritual machines, dat technologische innovaties het mensenleven ieder jaar verlengen met 130 dagen. Op een decennium is dat een jaar.
Ook technologische vernieuwingen in meer algemene zin zullen explosief groeien. Binnen tien jaar zal die groei verdubbeld zijn. Dit wil zeggen dat je in tien jaar vernieuwingen krijgt waar vroeger twintig jaar voor nodig was. De 21ste eeuw zal tweeduizend keer meer technologische vooruitgang laten zien zo voorspelt de ziener.
Kurzweil voorspelt het einde van Moore's wet binnen twee decennia. Deze wet, die stelt dat de prestaties van processoren iedere achttien maanden verdubbelen, heeft zijn fysieke beperkingen. Schakelingen zijn straks eenvoudigweg niet verder te verkleinen. Dit betekent volgens Kurzweil niet dat ontwikkelingen op computergebied tot staan worden gebracht. Hij voorziet dat computerberekeningen in de toekomst op moleculair niveau uit te voeren zijn in buizen op nano-formaat.
Dé toepassing waar Kurzweil deze ultrakleine chips hun werk ziet doen, jaagt je de stuipen op het lijf. Hij verwacht dat 'nanobots' in het menselijk brein geplaatst zullen worden om ter plekke informatie over dat brein te verzamelen. Binnen dertig jaar hebben we op basis van deze informatie een compleet overzicht van de hersenen. Daarmee zijn elektronische equivalenten van neuronen na te bouwen. Experimenten op dieren in Frankrijk hebben aangetoond dat biologische neuronen kunnen communiceren met hun elektronische gelijken.
"Nanobots kunnen onze hersenen uitbreiden in elke denkbare richting door de chaos in ons brein aan te vullen met de analytische en logische prestaties van een computer", luidt Kurzweils voorspelling. In 2009 verdwijnen computers zoals we ze nu kennen en draagt de mens een bril die beelden direct de hersenen instuurt. Als nanobots in het spel komen, raken naast het zicht ook andere zintuigen betrokken. Op dat moment vervagen werkelijkheid en voorstelling. Als je iets kan zien, voelen, ruiken en horen bestaat het toch?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-03T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.