Interpol gaat computer-criminaliteit te lijf

Interpol zet een internationaal netwerk op om cyber-criminaliteit aan te pakken, om te beginnen door informatie over online criminele activiteiten te verzamelen.

Interpol werkt daarbij samen met adviesbureau Atomic Tangerine. Met behulp van het systeem 'Net Radar' zoekt Atomic Tangerine het Web af naar informatie die aangeeft of bepaalde bedrijven worden bedreigd door een virus of een kraker. Atomic Tangerine maakt deel uit van het Stanford Research Institute (SRI), een van de eerste computer-onderzoeksbureaus. SRI beschikt over een gigantische bibliotheek met informatie over computerbeveiliging.
De afgelopen periode zijn veel bedrijven en overheidsinstellingen de dupe geworden van cyber-misdaden. In februari werden populaire websites, waaronder Yahoo en Amazon, platgelegd door een overvloed aan berichten - een zogenaamde DoS-aanval (denial of service). In mei werden bedrijven over heel de wereld aangevallen door het Iloveyou-virus. In sommige gevallen waren websites en domeinnamen zelfs verdwenen.
Het netwerk is bedoeld om bedrijven en overheidsinstellingen te informeren over Internet-criminaliteit, en om degene die een gemakkelijke prooi voor krakers zijn te waarschuwen.
Raymond Kendall, algemeen secretaris van Interpol: "Veel landen en bedrijven werken aan een wet om criminaliteit op Internet aan te pakken, maar ze hebben hulp nodig. Het realiseren van een nieuwe wet neemt teveel tijd in beslag."
Hoewel de verantwoordelijken achter het Iloveyou-virus op de Filippijnen zijn opgepakt, beschikte het land niet over een wet om de daders aan te pakken. Inmiddels hebben de Filippijnen een wet aangenomen waarin staat dat het beschadigen van computers door virussen en het kraken van systemen strafbaar is.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-04T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.