Cultuur van deze eeuw op Rosetta-disk

Een nikkelen schijfje moet toekomstige aardbewoners een beeld geven van het leven in onze tijd. De Rosetta-disk is gepresenteerd op een conferentie in de VS.

Op de conferentie bespraken aanwezigen nieuwe mogelijkheden om data voor het nageslacht te behouden. De conferentie werd georganiseerd door de Long Now Foundation - een organisatie die zich naar eigen zeggen bezig houdt met 'het denken op langere termijn'. In dat kader werd in samenwerking met wetenschappers een schijfje gemaakt waarop maximaal 350 duizend pagina's aan analoge tekst en beeld kan worden opgeslagen.
Volgens professor Kevin Warwick van de Engelse Reading Universiteit kan de huidige manier van informatie-opslag ertoe leiden dat onze samenleving in de toekomst over het hoofd wordt gezien. Zo kunnen documenten op een vijftien jaar oude floppy onleesbaar zijn voor moderne computers. De Long Now Foundation verwacht dergelijke problemen niet met de Rosetta-disk omdat alle digitale informatie wordt omgezet in analoge. Daarnaast zorgt het nikkel ervoor dat temperaturen en magnetisme geen schade aanrichten. Het schijfje heeft volgens directeur Alexander Rose een houdbaarheidsdatum van zo'n tienduizend jaar.
Meer info over de Long Now Foundation en haar doeleinden is te vinden ophttp://www.longnow.org.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-05T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.