Nieuw Ietf-protocol verbetert IP-telefonie

De Internet Engineering Taskforce heeft een IP-protocol ontwikkeld dat de kwaliteit van video- en geluidoverdracht over het Internet drastisch verbetert.

Het protocol draagt de naam SCTP, wat staat voor stream control transmission protocol. Technici van de Ietf werkten twee jaar aan Sctp, dat de kwaliteit van IP-telefonie en multimedia sterk vergroot.
Volgens Wayne Davis, systeemtechnicus van telecommunicatiebedrijf Alcatel en medewerker aan het project, zijn huidige TCP/IP-protocollen niet betrouwbaar genoeg. Ze geven niet de zekerheid dat het IP-signaal constant in de lucht blijft, aldus Davis. Sctp is speciaal ontwikkeld om dit probleem uit de wereld te helpen.
Het protocol doet dit door parallelle processoren te gebruiken om de data-pakketjes te verwerken. Hierdoor zijn meerdere stromen gegevens te versturen zonder dat deze zich met elkaar bemoeien.
Een goed voorbeeld zijn volgens Davis de Amerikaanse 1-800 gesprekken. Telefoondiensten IP gebruiken, krijgen er zo'n duizend per seconde te verwerken. Omdat informatie die later wordt verstuurd moet wachten tot de vorige data is verwerkt, ontstaan vaak knelpunten, aldus Davis. Met Sctp hoeft niet meer gewacht te worden tot transmissies zijn overgebracht. De processor-kracht die overblijft wordt gebruikt om de hele procedure te versnellen.
Alcatel is van plan Sctp standaard in te bouwen in zijn op IP gerichte producten. Volgens het bedrijf is het nieuwe protocol nodig vanwege de drastische toename van gespreksverkeer. IP-netwerken die dit verkeer aankunnen, zijn een stuk goedkoper dan netwerken die gebruik maken van andere technologie.
De eerste Sctp-hardware komt naar verwachting aan het eind van deze zomer.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.