Strijd tussen handheld-leveranciers op komst

Analisten voorspellen een strijd tussen Palm en zijn licentiehouders Sony en Handspring. Alle drie bedrijven ontwikkelen hun eigen uitbreidingskaarten.

Tijdens de vorige week in New York gehouden PC Expo presenteerden de drie bedrijven specificaties van hun nieuwe kaarten. Deze worden gebruikt om randapparatuur te verbinden aan handhelds of om het geheugen te vergroten. Palm kwam met het Secure Digital formaat, Sony onthulde prototypes van nieuwe handhelds die waren uitgerust met Memory Sticks en Handspring gebruikt voor zijn Visor handcomputer al wat langer de Springboard uitbreidingsmodules. Sony en Handspring maken beide gebruik van het Palm-besturingssysteem voor hun handhelds.
Analisten zijn van mening dat het gebruik van verschillende formaten een hoop verwarring veroorzaakt. "Dit wordt een zootje", meent Jack Gold, analist van de Meta Group. "Veel mensen zullen woedend zijn. Als je van merk handheld veranderd, heb je ook nieuwe kaarten nodig".
Mobile Insight analist Tim Scannel verwacht dat Palm het gevecht zal winnen. Aangezien het bedrijf zo'n 80 procent van de handheld-markt in handen heeft maakt de SD-kaart een goede kans om de nieuwe standaard te worden. Palm verwacht begin volgend jaar de eerste producten te leveren die gebruiken maken van het SD-formaat, de opvolger van Compact Flash.
Sony kijkt verder dan alleen de handheld-markt. De Japanse gigant gebruikt zijn Memory Stick ook voor PC's, digitale camera's, audiospelers en andere vermaaksproducten. Probleem voor Sony is dat de module momenteel alleen te gebruiken is voor opslagdoeleinden. Het bedrijf probeert leveranciers van randapparatuur over te halen hun producten uit te rusten met dezelfde aansluitingen als de Memory Stick. Deze apparaten komen op zijn vroegst volgend jaar op de markt.
Handspring lijkt de grote verliezer in de strijd om een standaard. Hoewel het Amerikaanse bedrijf met zijn Springboard-module als eerste het concept van uitbreidingsslot voor Palm-computers populariseerde, lijkt Handspring te klein voor de concurrentie. Volgens analist Gold was het Springboard-programma ook niet succesvol genoeg. Handspring-woordvoerder Brain Jaquet bestrijdt dit. Volgens hem is er met het zo'n honderd bedrijven gesproken over Springboard-projecten.

Rene van Vemde

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.