Uitbesteden strategische IT komt over uit VS

Grote strategische uitbestedingsdeals raken ook buiten de VS in zwang. Denk aan de recente deals van IBM en Bank of Scotland en van EDS en Commonwealth Bank.

De Schotse bank heeft met IBM een tienjarig contract gesloten, waarbij Big Blue de gehele IT-infrastructuur overneemt en moderniseert. Zo'n vijfhonderd IT-medewerkers van de bank stappen over. Het contract is 1,1 miljard dollar waard. Het is opmerkelijk dat een bank zijn gehele automatisering de deur uit doet, gezien de conservatieve inslag van de financiële wereld. IDC-analist John Ferrier: "Toch zijn banken en verzekeraars het actiefst in het onderzoeken van mogelijkheden tot uitbesteding. Alleen willen ze het risico zoveel mogelijk beperken. Bij Bank of Scotland speelt mee dat het een progressieve bank is, en er al dertig jaar een relatie met IBM als hardware- en softwareleverancier bestaat."
IBM-concurrent EDS breidt een bestaand contract (drie miljard dollar) met de Australische Commonwealth Bank uit. Aanleiding is de fusie van de bank met Colonial Limited. Het extra contract (zevenhonderd miljoen dollar) loopt zeven jaar. EDS moet de integratie tussen de IT-omgevingen van de fusiepartners leiden en de dienstverlening op het gebied van e-commercie vernieuwen.
"Hoe strategischer het contract, hoe groter de omvang," zegt Hans van den Broek, directeur strategic outsouring IBM Global Services Nederland. "Dan behelst het niet alleen activiteiten voor de bestaande infrastructuur, maar ook voor de toekomst." Hij merkt dat er steeds meer strategische IT-contracten buiten de VS worden gesloten; Japanse en Europese bedrijven zien het als middel om het roer om te gooien.
Richard Oosterom, algemeen directeur EDS Nederland, voorspelt forse groei van de selectieve uitbesteding; niet alles, maar bijvoorbeeld alleen desktop-beheer. Volgens IDC-analist Ferrier groeit desktop-uitbesteding zelfs harder dan algemene.
In de eerste helft van 2000 zijn al diverse megadeals gesloten. Daarbij gaat het niet altijd om uitbesteding, maar ook om vervanging van IT-systemen en levering van strategische diensten. In juni maakte IBM contracten bekend met de Australische bottelarij Southcorp (120 miljoen dollar) en Telefonica Argentina (252 miljoen). In mei waren er opdrachten van het Europese farmaceutisch concern Aventis (1,5 miljard dollar), Texaco (honderd miljoen), het mede zelf opgezette Amerikaanse energiebedrijf The New Power Company (1,5 miljard) en de Scandinavische spaar- en verzekeringsbedrijven Skandia, Storebrand en If Property & Casualty Insurance, en detailhandelgroep ICA AB (één miljard).
Concurrenten CSC en EDS scoorden ook, zij het minder. CSC sloot een zevenjarig contract met Du Pont Pharmaceuticals (280 miljoen). EDS deed zaken met de Britse gevangenisorganisatie HM Prison Service (320 miljoen) en de Zuid-Australische overheid (373 miljoen dollar). Deze week maakte EDS ook nog een contract met Rolls Royce (2,2 miljard) bekend. Ondanks dergelijke grote deals kampen beide concerns met tegenvallende groeicijfers in het tweede kwartaal. Een terugloop in de vraag naar traditionele IT-diensten zou hier debet aan zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.