Intel blaast lancering 800 MHz Xeon af

Op aandringen van diverse grote computerfabrikanten heeft chip-maker Intel de release van zijn high-end 800 MHz Pentium III Xeon processor afgeblazen.

De grote spelers in de computerindustrie zijn van mening dat de nieuwe Xeon wat betreft zijn prestaties niet genoeg vooruitgang biedt in vergelijking met voorgangers. Daarom heeft een opwaardering (nog) geen zin, aldus bedrijven als Dell en Compaq.
Een woordvoerder van Compaq, die volgens betrouwbare bronnen de lobby tegen de 800 MHz Xeon heeft aangevoerd, had lof voor de beslissing van Intel. Paul Santeler, vice-president van Compaqs Industry Standard Server Groep: "Compaq prijst Intels besluit de 800 MHz processor af te stellen, en af te wachten tot er een krachtigere 900 MHz processor beschikbaar komt." Santeler verwacht die processor begin 2001 te kunnen adopteren.
Intel-zegsman Otto Pijpker verklaarde dat zijn bedrijf "vernomen heeft dat bedrijven actief in het server-marktsegment meer tijd nodig hebben voortunen en kwalificeren." Dat, zo zegt Intel, was de reden voor het afstel. Intel ontkent dat er problemen waren met de processor. Pijpker: "We lagen op koers, en zouden zeker een prestatie-verbetering hebben gerealiseerd ten opzichte van de 700 MHz. Het was alleen niet de prestatie-verbetering die men graag wilde zien."
De 800 MHz Xeon zou normaliter vlak na de recent op de markt gebrachte 700 MHz Xeon worden geïntroduceerd. Die 700 MHz Xeon - gebouwd volgens het 0,18 micron productieproces, en gekoppeld aan een grote 1 MB of 2 MB level 2on-die cache - beleefde zijn debuut afgelopen mei. Met die introductie werd een aanzienlijke prestatie-verbetering bewerkstelligd ten opzichte van de eerdere 550 MHz Xeon, niet alleen vanwege de hogere kloksnelheid, maar ook vanwege de naar de processor verplaatste cache. Eenzelfde verbetering valt niet te verwachten van een nieuwe 800 MHz Xeon, waardoor het voor fabrikanten minder interessant wordt op te waarderen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-10T00:00:00.000Z Auke Schouwstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.