Microsoft brengt Windows voor smartcards

Microsoft ziet een grote rol weggelegd voor de smartcard en heeft er daarom vorig jaar een besturingssysteem voor ontwikkeld.

Snelheid en een betere geheugenfunctie moeten de kaart meer mogelijkheden geven.
Met het 'plastic-besturingssysteem' beschikken applicatieprogrammeurs over standaardfuncties als een bestandssysteem, standaard api's (application protocol interface) enrun-time mogelijkheden. Smartcard-fabrikant Gemplus en het telecombedrijf Sagem gebruiken het besturingssysteem voor een aantal van hun kaarten.
De nieuwe versie van Windows-voor-smartcard ondersteunt verschillende GSM-protocollen. Het besturingssysteem is hiermee op de sim-kaart van mobiele telefoons te plaatsen. Dit maakt het mogelijk applicaties te schrijven voor de mobiele telefoon en deze op de sim-chip te branden.
Om de verbreiding van Windows-voor-smartcards te stimuleren, stelt het bedrijf programmeurs een toevoeging aan de Visual Basic Development Kit ter beschikking. Het bedrijf hoopt hiermee de ontwikkeling van toepassingen voor het besturingssysteem te stimuleren.
Microsoft heeft ook de snelheid en de ram- en rom-geheugenvoorzieningen van de kaart verbeterd. Het besturingssysteem heeft een stevige kaart nodig. De smartcard, die Microsoft voor zijn eigen personeel in Redmond gebruikt, heeft 64 Kb aan geheugen en een 8-bit processor. Deze kaart is even krachtig als de eerste generatie PC's. Er zijn andere besturingssystemen in omloop die met minder geheugen toekunnen.
 
Dat Windows-voor-smartcards wel de nodige invloed zal hebben, ligt aan de integratie van het systeem met andere Windows-versies. Microsoft wil de smartcard bij de beveiliging van computers, servers en netwerken inzetten in plaats van het nu gebruikelijke wachtwoord. Op het moment dat gebruikers hun computer opstarten, vraagt het besturingssysteem de smartcard in de kaartlezer te stoppen. Na de bijbehorende pin ingetikt te hebben kan de gebruiker aan de slag. Behalve een pincode zijn ook biometrische gegevens als een vingerafdruk of een irusscan te gebruiken.
Een smartcard moet meer kunnen dan aanmelden bij Windows alleen. Elektronisch bankieren bijvoorbeeld is een toepassing waar op korte termijn veel vraag naar is. Deze functie is weggelegd voor de eerstvolgende versie van Windows-voor-smartcard, waar het bedrijf nog geen einddatum voor afgeeft. Deze versie moet het mogelijk maken om een persoonlijk certificaat weg te schrijven op de kaart, zodat gebruikers over Internet met een pincode kunnen betalen. Nu is dat nog niet mogelijk.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-12T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.