Microsoft lanceert nieuwste Web browser

Microsoft heeft de nieuwste versie van zijn Internet Explorer webbrowser, IE 5.5, op de markt gebracht.

De browser is het resultaat van een integratie met de Flashtechnologie van Macromedia.
Aan de basis van IE 5.5 ligt een op XML-gebaseerde toepassing genaamd 'view-linking'. Deze toepassing stelt ontwikkelaars in staat codes tussen componenten en webpagina's opnieuw te gebruiken. Zo is het mogelijk het gedrag van een Flash-animatie dat bestaat uit Html-componenten te controleren en beïnvloeden. Ook zijn pagina's hierdoor sneller te laden.
Volgens Bill Gates is IE 5.5 de beste keus voor software- en website-ontwikkelaars die op de .Net-technologie gebaseerde producten ontwikkelen. De nieuwe browser is voorzien van een verbeterde ondersteuning voor webstandaarden waaronder Cascading Style Sheets 1 (CSS), Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) en de presentatie technologie van Microsoft dynamic Html (Dhtml).
De integratie van de Flash-functionaliteit hoeft niet op steun van Netscape 6 browser-ontwikkelaars te rekenen. De veelal bespotte gewoonte van Microsoft om standaarden te bekrachtigen die alleen met Microsofts' eigen software werken, komt met de dominerende online animatiestandaarden van Flash in gevaar.
 
Hoewel Microsoft zegt zich met de lancering van IE 5.5 voornamelijk te richten op de ontwikkelaars, heeft het bedrijf al heel wat partijen tegen zich in het harnas gejaagd. In april van dit jaar klaagde hetWeb Standards Project, een coalitie van web-ontwikkelaars, al over het eerste ontwerp van IE 5.5. De ontwikkelaars vinden het schrikbarend dat W3C-standaarden nu niet meer nodig zijn, omdat Internet Explorer 86 procent van de markt in handen heeft.
View-linking maakt het voor rivaliserende browsers als Netscape en Opera erg moeilijk om een gelijksoortige product op de markt te brengen zonder Microsofts' eigendomsrechten aan te tasten. Maar volgens Ton Hale, senior vice-president productmarketing van Macromedia is er geen vuiltje aan de lucht. "Dit niveau van integratie is niet exclusief. Microsoft was gewoon de eerste. Wij zouden erg blij zijn als Netscape ook over zou gaan tot deze functionaliteit."
De volgende versie van het consumenten operating systeem van Microsoft is ook voorzien van IE 5.5 en verschijnt dit najaar op de markt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-13T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.