SQLFS kan Microsoft opstuwen in servermarkt

Microsoft belooft een platform op basis van zijn SQL-serversoftware waarmee relationele en niet-relationele data tegelijk te gebruiken zijn.

Gegevens uit Microsofts bestaande File System zouden zonder mankeren over te brengen zijn naar SQL-server, dankzij .Net, de nieuwe ontwikkelomgeving van de softwaregigant. Binnen zes tot negen maanden zal een eerste versie van SQL Server .Net File System (Sqlfs) voor ontwikkelaars beschikbaar komen. Deze zal worden gerealiseerd in de versie van de SQL-serverprogrammatuur die volgt op SQL 2000, en die de codenaam Yukon draagt. Deze versie kenmerkt zich volgens Microsoft onder meer door een grotere ondersteuning van XML en Http.
Momenteel werken de technici aan de vermindering van de druk op de server-prestaties die Sqlfs nu nog uitoefent. De prestaties lopen naar verluidt met zo'n 20 procent terug als gegevens uit de databank worden 'gelezen'. Ook de schrijfprestaties lopen terug. Microsoft laat echter weten dat de hardware-vereisten voor het gebruik van het platform hetzelfde blijven als die van de SQL-programmatuur.
Microsoft mikt met het platform op 'gemengde applicaties', toepassingen waarvoor gegevens nodig zijn uit zowel de SQL-relationele databank als traditionele systemen met gegevensbestanden. Eén besturingsplatform zal volgens Microsoft zorgen voor vereenvoudigd gebruik, doordat niet langer aparte interfaces en andere instrumenten nodig zijn om File System-gegevens en relationele data te koppelen.
Marktkenners menen dat Sqlfs voor Microsoft een schot in de roos kan zijn. Veel gegevens op PC-platformen in bedrijven staan opgeslagen in File System. Deze kunnen met het nieuwe platform op basis van .Net beschikbaar komen via Internet. Nu nog nauwelijks gebruikte gegevens komen dan open te liggen voor gebruik in applicaties of op Internet zelf.
Op die manier kan Microsoft met het nieuwe platform volgens de analisten ook vooruit komen in de concurrentiestrijd met Oracle en, in mindere mate, IBM. Oracle kwam kortgeleden met Internet File Server (IFS), een systeem voor het zoeken van data op een server dat onafhankelijk is van het gebruikte besturingssysteem. IFS kan bovendien de bestanden overzetten in de 8i-databanken van Oracle. Met zijn dominantie op de desktop en zijn nieuwe .Net Framework zou Microsoft echter kans moeten zien software-ontwikkelaars warm te krijgen voor Sqlfs.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-17T00:00:00.000Z Ted Konings
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.