Earthlink sluit overeenkomst met FBI

De Amerikaanse Internet-aanbieder Earthlink, gevestigd in Atlanta, werkt mee met de FBI, maar installeert n�et het omstreden 'afluisterprogramma' Carnivore.

Het programma Carnivore, waarmee de FBI het Internet-verkeer in de VS wil monitoren, stuit op veel kritiek van Internet-aanbieders en burgerrechtenorganisaties. De Amerikaanse overheid probeert alle Internet-aanbieders te verplichten het programma te installeren. Earthlink is een van de bedrijven die zich hiertegen altijd fel heeft verzet. Behalve dat de privacy van zijn klanten in het geding is, was de isp ook bang dat het de integriteit van zijn netwerk zou aantasten. "Iedere keer als je een 'vreemd' programma in het netwerk introduceert, vergroot je de kans op problemen", aldus een woordvoerder van Earthlink.
De overeenkomst die Earthlink nu met de FBI heeft gesloten, is gebaseerd op volledige medewerking. Als de FBI bepaalde informatie nodig heeft, stapt ze naar de rechter. Als die ook vindt dat de gevraagde informatie moet worden verstrekt schrijft hij een gerechtelijk bevel uit, waarin gedetailleerd staat beschreven welke informatie wordt gewenst. Met dat gerechtelijk bevel in de hand kan de FBI vervolgens van Earthlink alle informatie krijgen.
Earthlink benadrukt dat de overeenkomst enkel en alleen is gesloten met de FBI. De Internet-aanbieder is niet van plan andere partijen toegang te geven tot zijn netwerk en de klantgegevens. Bovendien zal de FBI iedere keer opnieuw eerst de gang naar de rechter moeten maken, zodat het Amerikaanse overheidsbureau niet ongelimiteerd of vrijblijvend op het Earthlink-netwerk mag rondneuzen. De privacy van de gebruikers is daarmee voldoende gewaarborgd, zo meent Earthlink. Een rechter zal immers alleen akkoord gaan met de uitvaardiging van een gerechtelijk bevel als er sprake is van ernstige verdenkingen.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.