Gartner waarschuwt voor COD-programma Sun

Gartner Group adviseert klanten van Sun Microsystems voorzichtig te zijn met investeringen in het Capacity On Demand-programma van het bedrijf.

Sun biedt dit programma aan voor zijn midrange- en top-end-producten. Eind juni kondigde de firma aan dat de onderneming het bestaande COD-server-marketingprogramma zal uitbreiden voor de top-end 64-weg 'Starfire' Enterprise 10000 en voor de midrange-serverlijn, die loopt van de Enterprise 3000 achtweg servers tot de dertigweg Enterprise 6500-servers. Sun-klanten zouden voortaan kunnen deelnemen in het uitgebreide COD-programma voor midrange-servers, onder voorwaarde dat hun apparaten beschikken over de 400Mhz Ultrasparc-II processoren.
Precies dáár zit volgens Gartner-analist Thomas Henkel het addertje onder het gras. Deelname in het COD-programma is volgens hem alleen aantrekkelijk voor Sun-gebruikers die absoluut zeker weten dat zij gebruik maken van de Ultrasparc-II-technologie voor tenminste de volgende twaalf maanden. Omdat Sun druk bezig is met de ontwikkeling van Ultrasparc-III, adviseert Henkel de gebruikers niet al te grote investeringen te doen in COD-capaciteit voor de bestaande serverlijn. Ultrasparc-III lost volgens Gartner Group een groot deel van de capaciteits- en stabiliteitsproblemen van de huidige generatie Sun-producten geheel op.
Omdat Suns midrange-servers de slots gebruiken voor óf geheugen/CPU-kaarten óf I/O-kaarten, moet de klant goed bedenken hoe de eisen die worden gesteld aan geheugen, processor en I/O zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Een keuze voor het één is er immers een tegen het ander. Sun verkoopt de COD-verhogingsmogelijkheden voor de midrange-lijn in de vorm van vier CPU-blokken met 4Gb aan geheugen (twee fysieke kaarten). Ieder blok kost 38 duizend dollar. Het kost 29 duizend dollar om ieder '2CPU-2Gb-blok' te activeren. Om de volledige 4CPU-capaciteit te krijgen, moet een klant 96 duizend dollar investeren.
Echter, een groot deel van de Sun-klanten zal terecht stellen dat het nog altijd beter is om een COD-programma te hebben dat niet volmaakt is, dan er helemaal géén te hebben. Suns concurrent IBM biedt bijvoorbeeld geen COD-programma voor zijn RS/6000-lijn, en het programma voor de S/390-servers is ook verre van ideaal.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.