Concurrentie in draadloze betaalsystemen

De aanbieders van mobiele communicatie-apparatuur zijn in een hevige strijd verwikkeld om de toon te zetten in elektronische betalingen.

Ericsson en Motorola rekenen er beide op hun positie te versterken met de samenwerkingsovereenkomsten die zij afgelopen week sloten.
Ericsson werkt samen met SCM Microsystems, een specialist in elektronische beveiligingssystemen. Samen willen ze draadloze scanners of lezers van smart-cards gaan ontwikkelen en verkopen. De lezers zouden gebruik moeten maken van zowel Bluetooth- als Wap-technologie. Het systeem zou onder meer geschikt zijn als mobiele portemonnee, de e-handel faciliterend.
SCM wordt leverancier van de lezers, die er daadwerkelijk uit zullen gaan zien als portemonnees. Door gebruik te maken van Bluetooth kan de portefeuille in een brede range van Wap-apparatuur worden gebruikt.
Motorola werkt ondertussen met Mastercard aan een vergelijkbaar systeem voor mobiele elektronische betalingen. De samenwerkingsovereenkomst die zij tekenden betreft de gezamenlijke ontwikkeling van een systeem op basis van de standaards van de Global Mobile Commerce Interoperability Group (Gmcig). Beide bedrijven zijn lid van de Gmcig, die naar verluidt al 200 leden telt.
Mastercard loopt volgens Tim Scannell, analist van onderzoeksbureau Mobile Insights, voorop onder de grote kredietkaartmaatschappijen in de ontwikkeling van mobiele betaalsystemen via Internet. Dat blijkt uit de investeringen in onderzoek en ontwikkeing van het bedrijf. Onlangs stak het bedrijf vijf miljoen dollar in onderzoek naar draadloze betaalsystemen door MIT Media Lab.
Voor de maatschappijen is het van groot belang hun betalingssystemen draadloos te maken. Mobiele elektronische handel zal immers naar verwachting in de komende jaren fors groeien met alle gevolgen voor het aantal betalingen via de kaartmaatschappijen die dit aanbieden van dien.
Over een maand zal Mastercard zijn eerste draadloze betalingssysteem in gebruik nemen voor de Franse bank Credite Mutuel. De handterminaltjes komen van Motorola, het netwerk is van France Telecom. Voor kerst verwachten de initiatiefnemers al een miljoen klanten. Volgens Chris Jarman, verantwoordelijk voor de mobiele handelssystemen binnen Mastercard, wil het bedrijf voor het eind van het jaar 6 tot 10 van dergelijke systemen van de grond hebben getild.
Jarman heeft er alle vertrouwen in dat zijn bedrijf de strijd om het zetten van standaarden, zal winnen. De specificaties van hun systeem leggen Mastercard en Motorola voor aan het Wap Forum. De GMCGI is daarbij betrokken. Volgens Jarman volgt de concurrentie nu al deze specificaties.
Volgens Liz Altman, directeur bedrijfsontwikkeling en strategische allianties bij Motorola, wordt het systeem dat voor Mastercard is ontwikkeld, ingepast in de Mix-software van het bedrijf. Deze software is gebaseerd op Wap en wordt gebruikt als platform om draadloze Internet-diensten te implementeren. De ontwikkeling van het systeem staat alleen niet stil. "Het gaat puur om het neerzetten van standaarden en uitwisselingsmogelijkheden", aldus Altman.
Het aanpassen van bestaande betalingssystemen aan verkeer via draadloze netwerken is aantrekkelijk voor aanbieders van Wap-systemen. "Het is een eenvoudige manier om binnen te komen", aldus Scannell. Het klantenbestand van de kaartmaatschappijen is bovendien aantrekkelijk. "We krijgen toegang tot 22 duizend financiële instellingen die met Mastercard zijn verbonden", aldus Altman.
Het is echter de vraag in hoeverre het wenselijk is dat twee of drie kredietkaartmaatschappijen het circuit van draadloze elektronische betalingen controleren. "Het is waarschijnlijk niet de juiste oplossing voor bedrijven of netwerkaanbieders", aldus Scannell. Volgens hem kan het op lange termijn voor bedrijven goedkoper zijn om eigen systemen te ontwikkelen. Dat scheelt immers de betaling aan de grote kaartmaatschappijen om van hun systemen gebruik te maken. Bovendien zullen sommige bedrijven niet graag gevoelige informatie over het netwerk van anderen overbrengen.
Want beveiliging is nog immer een kritiek onderdeel van draadloos elektronisch betalen. Volgens Altman werkt Motorola samen met de bedrijven Certicom en Verisign om 'van-begin-tot-eind' beveiliging op Wap-telefoons en netwerken te realiseren. Scannell stelt te betwijfelen of de 128-bit encryptie-systemen die nu in gebruik zijn, zullen volstaan bij draadloze systemen. "Als men er niet in slaagt om die gaten te dichten, zullen mensen heel snel hun zin in draadloze betalingen verliezen", aldus Scannell.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Ted Konings
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.