Icann-regels vertragen komst .eu-domein

De nieuwe regels voor het aanmaken van een Internetdomein-extensie van de Icann maken het .eu domein nog steeds niet mogelijk.

country code Top Level Domain (ccTLD), maar de regels voor het aanvragen ervan zijn ongewijzigd gebleven. Een ccTLD is ook onder de nieuwe richtlijn nog steeds alleen mogelijk als de landennaam voorkomt op de lijst van de Verenigde Naties. De Europese Unie ontbreekt op die lijst, omdat deze landengroep niet als land of natie erkend is.
Per Haugaard, de woordvoerder voor Europese Commissaris Erkki Liikanen ziet in de veranderde regels geen belemmering voor het .eu-domein. "Het enige wat Icann heeft besloten, zijn de regels voor het instellen van nieuwe TLD's. Er is echter geen beslissing genomen over het TLD .eu." Of de Commissie nu afziet van de ccTLD en gaat voor een gTLD (generic Top Level Domein) wil Haugaard niet beantwoorden. "Ik vind het nog te vroeg om te speculeren welke stap de Europese Commissie nu zal zetten."
Icann, de organisatie die moet beslissen over de Internetdomein-extensies, maakte zondag bekend op welke wijze een nieuw Internet-extentie kan worden aangevraagd. Organisaties die een nieuwe TLD willen beheren, moeten in hun aanvraag duidelijk maken hoe ze de verdere onderverdeling regelen over bedrijven, organisaties en instituten die van de extensie gebruik willen maken.
Alleen al het indienen van de aanvraag voor een TLD kost 50.000 dollar; volgens de Icann-raad een redelijke vergoeding voor de tijd en kosten die de organisatie zal maken voor het ontvangen, afwegen en evalueren van het TLD-voorstel. Pas in november besluit de Icann over de ingediende voorstellen, waarna tot het einde van dit jaar nog onderhandeld kan worden met de aanvragers.
Al zal de prijs van de aanvraag voor de Europese Commissie nauwelijks een drempel vormen, het besluit van de Icann betekent in ieder geval vertraging. Medio mei besloten de telecomministers van de vijftien Europese lidstaten dat de extensie bij de Icann kon worden aangevraagd. Haugaard meldde toen dat het TLD begin volgend jaar in werking kan zijn. Na overleg met de Europese afgezanten die net terugkeerden van de Icann-vergadering in Yokohama blijkt hij minder stellig over deze ingangsdatum. "We zitten niet vast aan een bepaalde datum. Maar we hopen nog steeds dat het begin volgend jaar rond is."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-24T00:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.