Computerbeveiliging vaak informeel geregeld

Het beveiligen van computersystemen gebeurt veelal vanuit de losse pols. Van de ondervraagde bedrijven zegt 40 procent een informeel beleid te voeren.

Verder kent 11 procent geen beleid om inbraken op het netwerk te voorkomen. Een complete omschrijving van de veiligheidsmaatregelen heeft 17 procent van de respondenten. Dit blijkt uit een wereldwijd gehouden onderzoek naar netwerkbeveiliging, uitgevoerd door de IT-uitgeverijen CMP en VNU. Het onderzoek - onder een kleine 5000 IT'ers - geeft een indicatie over wat het bedrijfsleven denkt en doet om bedrijfsgegevens en netwerken te beschermen.
Mondiaal besteden organisaties hetzelfde percentage aan het afschermen van computernetwerken. Van de respondenten geeft 90 procent tussen de 1 en de 25 procent van het totale IT-budget daaraan uit. Alleen in Azië steekt een kwart van de bedrijven tussen de 25 en de 50 procent van de IT-gelden in beveiliging. Nergens ter wereld is de categorie ondernemingen die daar zoveel geld aan uitgeeft zo groot.
Veel controle op de effectiviteit van dergelijke bestedingen is er niet, zo blijkt uit het onderzoek. 56 Procent van de bedrijven meet de effectiviteit van de getroffen maatregelen niet. 27 Procent doet dit wel, terwijl 17 procent aangeeft dit niet te weten; een indicatie dat men geen hoge prioriteit toekent aan onderzoek naar het nut van de beveiligingstactiek.
Tijdgebrek vormt volgens 19 procent de grootste barrière bij het opzetten van een goede beveiligingsaanpak. Daarnaast noemt men: tempo van verandering, complexiteit van technologie en gebrek aan geld (elk 13 procent) als belemmeringen om netwerken en bestanden effectief af te schermen.
De meeste bedrijven (43 procent) blijken niet regelmatig te bepalen welke bedrijfsgegevens en bestanden als geheim moeten worden beschouwd, en dus voor bijzondere beveiligingsvoorzieningen in aanmerking komen. 20 Procent van de bedrijven doet dit overigens dagelijks. In Europa ligt dit percentage iets hoger: 25 procent.
Uit het onderzoek blijkt voorts dat wereldwijd allerlei virussen de veiligheid van bedrijfssystemen het meest ondermijnen. Het afgelopen jaar heeft 58 procent van de ondernemingen hier last van gehad. In Europa ligt dit percentage zelfs iets boven de 60 procent. Ten slotte geeft 32 procent aan in het geheel geen nadelige gevolgen te hebben ondervonden van inbraken of aanslagen op het systeem.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.