Uitstel Itanium geeft Microsoft meer tijd

Intel moet nog veel werk verrichten voordat zijn eerste 64-bit processor Itanium gereed is. De komst ervan is wederom uitgesteld, tot het vierde kwartaal.

Hierdoor krijgt Microsoft meer tijd om zijn 64-bit uitvoering van Windows 2000 uit te werken. Volgens Intels vorige planning moest de langverwachte Itanium in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn. De chipfabrikant zegt nu zelf dat Itanium-computers die dit jaar nog uitkomen slechts testsystemen zijn. Dit uitstel geeft met name Microsoft meer tijd zich voor te bereiden op 64-bit x86-systemen.
Het 64-bit ontwikkelwerk van deze softwarefirma loopt enigszins achter op dat van de diverse Unix-leveranciers, waaronder ook het 64-bit Linux-project (voorheen Trillian). Analisten schatten dat Microsoft nog zeker zes maanden werk heeft aan Win 2000 64-bit.
Microsoft ontkent dit. Het bracht vorige week eentechnology-preview uit van het aanstaande besturingssysteem, waarmee systeemontwikkelaars aan de slag kunnen. Een teken aan de wand is echter dat ook Win 2000 Datacenter al te laat is. Die zware uitvoering van het 'gewone' 32-bit besturingssysteem zou oorspronkelijk deze zomer gereed zijn, maar komt pas over vier maanden op de markt. Uitstel van de Itanium tot eind dit jaar komt dus niet ongelegen.
Krachtige computers met die 64-bit chip zullen pas in de tweede helft van 2001 algemeen verkrijgbaar zijn, aldus Paul Otellini, algemeen directeur van Intels chiparchitectuur-divisie. Daarmee kruipt die eerste 64-bit x86-compatibele processor dicht tegen opvolger McKinely aan, die in de tweede helft van 2001 moet verschijnen. Analisten waarschuwden vorig jaar al dat die tweede 64-bit Intel-processor te snel op Itanium volgt. Het nut van Intels eerste 64-bit chip is volgens die redenatie beperkt tot migratie-voorbereiding voor bedrijfsgebruikers en testomgeving voor applicatie-ontwikkelaars.
"Ik voorzie nog wel enkele vertragingen voordat de chip echt gereed is en voordat computerfabrikanten echt meegaan met deze nieuwe 64-bit architectuur", meent analist Linley Gwennap van onderzoeksbureau Microprocessor Report. Hij is één van de analisten die al langere tijd voorspellen dat Intel zijn eigen deadline voor de Itanium niet haalt vanwege ontwerp- en productieproblemen.
Intels verklaring voor het uitstel voedt deze overtuiging "De wijziging in de inkomstenverwachting voor de Itanium is het gevolg van een noodzakelijke extra revisie van de processor voordat het product alspilot uitkomt", aldus woordvoerder Bill Kircos. Hij bevestigt dat de eerste uitvoeringen van de 64-bit chip draaien op een kloksnelheid van 733 en 800 MHz. Dat steekt mager af tegen de snelheidsvorderingen van Intels 32-bit Pentium-reeksen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.