Voicestream kost Deutsche Telekom veel

Deutsche Telekom (DT) neemt Amerika's mobiele telecomaanbieder Voicestream over voor maar liefst 50,7 miljard dollar (120 miljard gulden).

In de door beide besturen goedgekeurde overname geeft DT 3,2 aandelen en 30 dollar in contanten per Voicestream-aandeel. Verder zal DT zelf 828,8 miljoen nieuwe aandelen uitgeven om de overeenkomst te financieren. Dat is grofweg 195 dollar per aandeel.
Voicestream werd afgelopen jaar door het moederbedrijf Western Wireless naar de beurs gebracht. Het heeft 2,3 miljoen klanten, ongeveer 4 procent van de Amerikaanse markt. De verwachting is dat dit eind van het jaar tot 4 miljoen zal zijn gestegen. Omdat Voicestream verlies lijdt, zal DT een kapitaalinjectie van 5 miljard dollar geven om de biedingen voor de derde-generatie frequenties in de VS te kunnen financieren. De mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren.
Analisten vinden dat DT te veel betaalt voor Voicestream. De koers van DT ging vanmorgen dan ook 3 procent naar beneden op de Frankfurtse Xetra/Dax beurs. Omgerekend betaalt DT ruim 15.500 dollar per klant aan Voicestream. Dat is een absoluut hoogtepunt in de overnamegeschiedenis van de mobiele telefonie. Analisten waardeerden Voicestream op 10.000 dollar per klant vóór de deal. Positief is, dat DT eindelijk zijn voet tussen de deur van de lucratieve Amerikaanse mobiele markt heeft.
KPN-partner Hutchison Whampoa profiteert in grote mate mee van de overname, want het heeft een 23 procent aandeel in Voicestream. Het ontvangt 1,6 miljard dollar in contanten en 179 miljoen DT-aandelen, die 9,26 miljard dollar waard zijn. Het Hongkongse Hutchison Whampoa heeft na deze deal 4,6 procent aandeel in DT. Het Finse Sonera verkoopt ook zijn 7 procent deelneming in Voicestream voor 569 miljoen dollar en 60,7 miljoen DT-aandelen. Sonera zal hierna een 4,7 procent belang in DT hebben.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-24T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.