Monopoliegedrag AOL IM opnieuw onder vuur

Een groep softwarebedrijven actief op het terrein van Instant Messaging (IM) plant een aanval op IM-marktleider AOL, om die te dwingen tot interoperabiliteit.

Het is de zoveelste poging van concurrenten van America Online (AOL) om de onwillige marktleider aan te sporen tot medewerking aan een collectieve standaardisatie voor IM en het mogelijk maken van interoperabiliteit. Dit is nodig om gebruikers van verschillende IM-systemen zonder problemen elkaars boodschappen te laten lezen en beantwoorden. Gezien de dominante positie van AOL op deze markt kunnen standaardisatie en interoperabiliteit nooit van de grond komen zonder de medewerking van die onderneming.
De groep IM-bedrijven, onder leiding van Tribal Voice en iCast, heeft eenwhite paper gestuurd naar de Ietf (Internet Engineering Task Force) en de Federal Communications Commission (FCC), waarin het AOL beschuldigt van het gebruik van vertragingstechnieken bij de realisering van interoperabiliteit. Verder legt de groep het bedrijf inactiviteit in het standaardisatieproces en monopolistisch gedrag ten laste.
De actie van de AOL-concurrenten komt op een moment dat de FCC de voors en tegens bestudeert van de op-handen-zijnde fusie tussen AOL en Time-Warner. En een week voordat de Ietf in het Amerikaanse Pittsburgh bijeenkomt voor het vaststellen van eenInstant Messaging and Presence Protocol (Impp). AOL heeft beide organisaties brieven gestuurd waarin ze respectievelijk stelt onschuldig te zijn aan het moedwillig tegenwerken van interoperabiliteit en zich coöperatief op te stellen in het proces dat moet leiden tot standaardisatie. Bij beide punten plaatsen de concurrenten grote vraagtekens.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.