Lotus mist de boot met Mobile Notes

Lotus heeft een goede kans laten liggen om met Notes een grote slag te slaan in de mobiele markt. De client werkt niet op Palms en de meeste WAP-telefoons.

Dit is uitermate vervelend is voor het bedrijf, aangezien Palm met zijn handcomputers zo'n 70 procent van de markt in handen heeft en ook het WAP-formaat sterk in de lift zit. Lotus lanceerde januari dit jaar een mobiele versie van zijn software-client met de belofte van Notes-toegang voor gebruikers van handcomputers en 'slimme telefoons'. Het is daarbij blijkbaar marktleider Palm en de nieuwste generatie WAP-apparaten vergeten.
Het probleem zit hem in de ontwikkeling van de mobiele client. Deze is veel te zwaar voor de machines, die meestal beschikken over een geheugen in de schaal van 4 tot 16 Mb. Lotus heeft daarom gekozen voor een alternatieve vorm van data-toevoer. De server verwerkt het overgrote deel van de gegevens en stuurt deze vervolgens via een browser op het apparaat zelf door naar de client.
Groot struikelblok voor de IBM-dochter is dat Palm geen browser bij zijn handhelds levert, waardoor de Notes-client geen kanaal heeft om informatie van te ontvangen. Lotus probeert het probleem op te lossen door softwarebedrijfjes browsers te laten ontwikkelen die gebruikers van Mobile Notes kunnen implementeren op hun Palm-apparaten.
Dat lost niet alle moeilijkheden op. Lotus heeft voor 'slimme telefoons' voor Hdml (Handheld Device Markup Language) gekozen, terwijl WML (Wireless Markup Language) dat eerste formaat aan het voorbijstreven is. Volgens analisten maken de fabrikanten van mobiele apparatuur in de VS volgend jaar al geen gebruik meer van Hdml. In Europa, waar de WAP-markt nog veel groter is, zet deze trend nu al in.
De weg ligt hiermee open voor Microsoft, wiens Outlook- en Exchange-software de grote concurrent is van Lotus Notes.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.