Europa loodst dataverkeer in 'veilige haven'

De Europese Commissie heeft na twee jaar onderhandelen met het VS-ministerie van Economische Zaken, uiteindelijk besloten het 'Safe Harbor'-systeem te adopteren.

Dat systeem is ontworpen om het elektronische transport van persoonlijke gegevens van de EU naar de VS adequaat te beveiligen. Het is gebaseerd op vrijwilligheid. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven zich vrijwillig houden aan zelfregulerende richtlijnen voor het bewaren en gebruiken van privacy-gevoelige persoonsgegevens. Die richtlijnen sluiten aan bij deData Protection Directive van de Europese Unie. De bedoeling is dat het Safe Harbor-systeem in november wordt geactiveerd.
Het Europese Parlement was eerder deze maand niet echt enthousiast over Safe Harbor. Het vindt dat individuele burgers veel te weinig mogelijkheden hebben om verhaal te halen indien de richtlijnen van Safe Harbor n�et worden nageleefd door Amerikaanse bedrijven.
De Europese Commissie ziet de overeenstemming over het systeem echter als een zeer positieve ontwikkeling. De tijd dringt, zo stelt de Commissie, want de persoonlijke gegevens van Europese burgers stromen nu ongecontroleerd naar de VS, soms zelfs illegaal. Door het opstellen van een eenvoudig kader voor het intercontinentale data-verkeer, zal die stroom worden ingebed, wordt adequate beveiliging geboden en wordt binnen de VS een ontwikkeling in gang gezet die ongetwijfeld zal leiden tot betere databeveiligingsstandaarden, zo luidt de redenering van Brussel.
Toeval of niet, deze week diende een viertal Republikeinse en Democratische VS-senatoren een wetsontwerp in dat moet zorgen voor een betere garantie van de privacy op Internet. In deConsumer Internet Privacy Ehancement Act moet worden vastgelegd wat Internet-bedrijven wél en n�et mogen doen met persoonsgegevens van individuele Internet-gebruikers. De roep om online privacy-bescherming wordt in de VS steeds luider.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.