Visa wil alternatief voor SET-beveiliging

Creditcard-onderneming Visa neemt afscheid van het krachtige, maar impopulaire beveiligingssysteem voor betalingen SET.

SET is samen met concurrent Mastercard ontwikkeld. Visa heeft onder de naam 'e-Visa International' een nieuwe bedrijfseenheid in het leven geroepen die zich gaat bezighouden met de ontwikkeling van een simpeler en toegankelijker beveiligingssysteem. Voor gebruik in de VS wordt een systeem ontwikkeld dat is gebaseerd op SSL (Secure Sockets Layer) van Netscape. Europa krijgt een nieuw systeem gebaseerd op het 'oude' SET.
Het SET-systeem (Secure Electronic Transaction) voor de beveiliging van elektronische creditcard-transacties werd in 1995 samen met Mastercard ontwikkeld. Dat proces kostte vele miljoenen dollars, maar het systeem is nooit met veel enthousiasme ontvangen door banken en andere creditcard-verstrekkers. Het zou in hun ogen veel te ingewikkeld zijn. Alleen in Europa heeft een aantal banken in het systeem geïnvesteerd. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Visa in dit werelddeel het protocol niet volledig heeft laten vallen en het gebruikt als basis voor het nieuwe beveiligingssysteem.
Volgens Visa zullen de nieuwe systemen binnen enkele maanden worden gelanceerd. Na verloop van tijd zullen het Amerikaanse en het Europese systeem 'in elkaar worden geschoven', hoewel de onderneming niet wil zeggen wanneer dat het geval is. Wel maakte Visa bekend dat het nieuwe bedrijfsonderdeel zich ook gaat bezighouden met de ontwikkeling van betalingsbeveiligingssystemen voor mobiele platformen en voor toekomstige e-handelsinitiatieven.
Ook Visa's grootste concurrent Mastercard is zich aan het oriënteren op een alternatief voor SET. Mastercard zal binnen afzienbare tijd een nieuwe afdeling oprichten, die zich zal richten op de ondersteuning van nieuwe betalingstechnologie. Volgens Visa kan Mastercard zich, evenals andere creditcard-ondernemingen, heel gemakkelijk aansluiten bij het Visa-initiatief. Er gaan inmiddels geruchten dat beide concurrenten inderdaad samen werken aan een nieuw product.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.