SGI keert terug naar grafische supers

Door aanhoudende slechte resultaten ziet computerfabrikant SGI zich gedwongen terug te keren naar zijn kernactiviteit van grafische supercomputers.

Het bedrijf lanceerde vorige week nieuwe modellen in zijn Onyx- en Origin-productreeksen gebaseerd op Numa-technologie (non-uniform memory architecture). Ook onthulde het de slechte financiële resultaten voor het vierde fiscale kwartaal.
De computerproducent wijt de omzetdaling van het laatste kwartaal aan een zwakke afzet over de gehele productlijn. Bestellingen voor systemen liepen terug doordat de nieuwe Onyx 3000- en Origin 3000-machines in aantocht waren, aldus de leverancier. Voor de komende periode zijn de verwachtingen beter. SGI zegt reeds 100 miljoen dollar aan bestellingen te hebben geboekt voor de nieuwe supercomputer-modellen. Het bedrijf verwacht tweederde van die orders het komende kwartaal te kunnen leveren.
President Bob Bishop, die zomer 1999 de plotseling naar Microsoft overgestapte Rick Beluzzo opvolgde, maant echter tot terughoudendheid voor het eerste kwartaal. SGI lijdt momenteel onder beperkingen in de toelevering van componenten, zoals applicatiespecifieke geïntegreerde circuits (asic's). Toch voorspelt hij een omzetgroei van 15 procent voor het lopende fiscale jaar 2001.
Analisten zijn positief over de nieuwe koers die SGI met de Onyx 3000- en Origin 3000-machines vaart. Het bedrijf kan zich beter concentreren op zijn aloude nichemarkt voor grafische supersystemen dan de concurrentie aangaan met serverfabrikanten als HP en Sun.
"SGI maakt een goede kans om dankzij de nieuwe Numa-flex modulaire systemen weer winstgevend te worden", zegt Steve Milunovich van investeringsbank Merrill Lynch.
SGI beperkt zich niet tot alleen supercomputers. Het onthulde deze week een overeenkomst met Intergraph, fabrikant van grafische werkstations voorzien van Intel-processoren. De twee computerproducenten delen hun technische kennis en hun producten. Verder verkoopt SGI voortaan de grafische Windows NT-werkstations en servers van Intergraphs Zx10-reeks. Intergraph schaft op zijn beurt de komende drie jaar SGI-apparatuur aan ter waarde van 100 miljoen dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.