Napster blijft in de lucht na hoger beroep

Verklaarde een Amerikaanse rechtbank medio vorige week nog dat Napster de virtuele deuren moest sluiten, twee dagen later al is dat besluit teruggedraaid.

Napster is een site die muziekliefhebbers met elkaar in contact brengt en hen in staat stelt illegaal muziek te ruilen en te kopiëren - weinig anders dan wat er vroeger op schoolpleintjes gebeurde met handige vriendjes en gekopieerde bandjes. Alleen is Napster toegankelijker, meer in het oog springend en succesvoller. Mede daarom heeft het muziek-uitwisselbedrijf het al geruime tijd met de muziekindustrie aan de stok.
Napster faciliteert het schenden van onze auteursrechten, aldus onder meer de Recording Industry Association of America (Riaa) en rockband Metallica. Rechter Marilyn Hall Patel was het met die klachten eens en verklaarde dat Napster voor vrijdag 27 juli de website zou moeten deactiveren. Op de dag van de deadline heeft echter een hogere rechtbank dat besluit met een voorlopige uitspraak teniet gedaan.
Napster, zo was de rechtbank het in hoger beroep met het Internet-bedrijf eens, mag niet verantwoordelijk gehouden worden voor de acties van zijn gebruikers. De technologie die Napster aanbiedt is niet illegaal, zo redeneert de rechtbank. Wat gebruikers met die technologie doen is illegaal. Napster mag dientengevolge in elk geval tot 18 augustus nog op het Net blijven. Die dag zal er een finale uitspraak worden gedaan in het hoger beroep.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-31T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.