Intel/Sap-onderneming Pandesic ter ziele

Pandesic, een joint venture van Intel en Sap die zich bezighoudt met het aanbieden van e-handelsdiensten, kondigt aan de deuren te sluiten.

De onderneming, opgericht in 1997 en met haar hoofdzetel in Sunnyvale, Californië, maakt geen winst. Een woordvoerster van Pandesic stelt dat het bedrijf geen mogelijkheden ziet om binnen een aanvaardbare termijn wel winst te genereren uit de elektronische handel tussen bedrijven en consumenten. De markt accepteert de e-handelsoplossingen van Pandesic slechts mondjesmaat, in een veel te traag tempo.
Het verhaal van Pandesic lijkt een nieuwe bevestiging van de wet van de remmende voorsprong. Bij de oprichting in 1997 gold de joint venture als een 'Asp-avant-la-lettre' (application service provider), maar de e-handelsmarkt is sindsdien snel en ingrijpend veranderd. Pandesic groeide niet voldoende mee met die ontwikkelingen.
De onderneming had een vliegende start door als een van de eerstehosted bedrijfsapplicaties aan te bieden en door haar klanten bij te staan in de overgang van de 'oude' naar de 'nieuwe' economie. Vervolgens verzuimde Pandesic zijn bedrijfsmodel aan te passen aan de veranderende markt. Het bedrijf heeft zich nooit gericht op het aanbieden van op maat gemaakte applicatie- en diensten-pakketten voor specifieke sectoren, zoals de telecommunicatie of de detailhandel - terwijl de markt daar wél om vroeg.
De huidige klanten van Pandesic hoeven niet in paniek te raken, want de onderneming heeft zich ten doel gesteld de lopende contracten op een nette manier af te handelen. Dat komt er veelal op neer dat Pandesic samen met de klanten op zoek gaat naar een ander geschikt e-handelsplatform en vervolgens ervoor zorgt dat de transformatie naar dat platform zo soepel mogelijk verloopt. Pandesic heeft naar eigen zeggen zo'n honderd klanten, waaronder sportkleding- en -artikelen-producenten Adidas en Fila, de San Jose Symphony en Express.com.
Ook het personeel van Pandesic - vierhonderd mensen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan - zal niet zomaar in de kou worden gezet, zo laat de woordvoerster weten. Een deel ervan blijft voorlopig in dienst om de lopende contracten af te handelen. De overige werknemers krijgen een afvloeiingsregeling en assistentie bij het zoeken naar een nieuwe baan aangeboden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-31T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.