CA blaast neurale software nieuw leven in

Computer Associates komt met een nieuwe versie van Neugent, neurale software voor het bouwen van intelligente programmatuur.

Met de overname drie jaar geleden van AI Ware kreeg CA de beschikking over software voor neurale netwerken. Sinds die tijd heeft het bedrijf diverse producten voorzien van intelligente software.
Al in december 1998 werd de managementsoftware Unicenter voorzien van intelligente agents. De nieuwste versie, Neugents ii, bevat onder andere componenten van het Jasmine-platform die de gebruiker kan verbinden met Java, Visual Basic, C++ code en databases. CA claimt dat Neugents ii geen ondersteuning nodig heeft van eigen producten of andere softwareleveranciers.
Het is nog onduidelijk of CA de software toegankelijk wil maken voor andere programmeer- of modelleertalen, zoals de Cool:Joe-omgeving, waar veel ontwikkelaars van het onlangs overgenomen Sterling Software mee werken.
Neurale software kan onder andere gedragspatronen herkennen. Ontwerpers van toepassingen voor elektronische handel gebruiken dergelijke software om het koopgedrag van klanten te analyseren. Op basis hiervan kan bijvoorbeeld een supermarktketen met gerichte aanbiedingen komen. Ook ander gedrag, zoals het gebruik van energie, is met deze software te meten. De politie van Londen voert ook een proef uit met de Neugent-software. Door het gedrag van misdadigers te analyseren hoopt men misdaden op te lossen en zelfs te voorkomen.
CA, inmiddels 32 maanden eigenaar van de Neugent-technologie, stelt dat het voor deze software vijfhonderd gebruikers heeft. Carl Hartman, vice-president van de e-handelsdivisie, geeft toe dat het moeilijk is de omvang van de markt voor neurale software te voorspellen. Hij doet derhalve geen voorspellingen over de verwachte verkoop. Hoewel CA al ruim drie jaar verkondigt dat de neurale software een grote toekomst tegemoet gaat, zijn grote commerciële successen tot nu toe uitgebleven.
Steve Garone, onderzoeker bij IDC, voorspelt dat Neugent nu wel zal doorbreken. "Deze versie kun je koppelen aan bestaande applicaties, zodat je toegang krijgt tot historische data. Dat maakt het mogelijk patronen te herkennen en op basis daarvan voorspellingen te doen."
Een van de andere producten is Intellikits, dat CA in januari lanceerde. Hartman beaamt dat Neugents ii een parallel product is. Met Intellikits kan men onder andere voorspellen welke klanten in betalingsproblemen dreigen te komen doordat ze hun limiet naderen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.