Sun presenteert bèta-brug tussen Java en SVG

Sun Microsystems heeft zijn nieuwe ontwikkeltools voor Java-technologie en op XML-gebaseerde Scalable Vector Graphics (SVG) uitgebracht.

De software is gratis te downloaden vanaf de website van het bedrijf (http://www.sun.com). Hiermee wil Sun voorzien in de groeiende behoefte aan gereedschappen voor ontwikkelaars die gebruik maken van Java en XML (eXtensible Markup Language), een metataal die in tegenstelling tot Html wel betekenis meegeeft aan data.
De nieuwe grafische technologie SVG, ontwikkeld door het Internet-consortium W3C, maakt gebruik van XML. Sun heeft speciaal voor deze techniek software ontwikkeld die Java-applicaties naar het SVG-formaat transporteert, waarna ze lees- en bewerkbaar zijn.
SVG heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere grafische 2D-standaarden als Jpeg en Gif. Omdat SVG een tekst-formaat is, zijn de bestanden leesbaar en over het algemeen kleiner dan die van andere technologieën. Tekst in een plaatje is daarnaast niet alleen selecteerbaar, maar er kan ook op gezocht worden. In SVG geschreven applicaties hebben ook nog eens als voordeel dat de visuele informatie tot in detail in tekst beschreven zijn, wat de toegankelijkheid vergroot. Bovendien zijn de beelden inzoombaar, wat gebruikers in staat stelt om op ieder gedeelte van een plaatje in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Verder past de techniek zich aan de instellingen, waardoor het mogelijk is om beeld op iedere resolutie te printen zonder dat het niveau verslechterd. Ten slotte ondersteunt SVGscripting en animatie, waardoor dynamischere, interactieveregraphics mogelijk zijn.
Sun brengt naast de generator-software ook gereedschap uit dat consumenten de mogelijkheid geeft om XML-documenten om te zetten in interactieve, grafische SVG-presentaties. Deze zijn vervolgens weer eenvoudig te bewerken en aan te passen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-07T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.