Compaq steekt IBM's Blue Wave naar de kroon

De ene super is nog niet aangekondigd of de concurrentie lanceert de volgende nóg krachtigere computer. Compaq streeft IBM voorbij met een nieuwe Alpha-machine.

Vorige week maakte IBM bekend dat het Amerikaanse ministerie van defensie bij Big Blue voor 18 miljoen dollar een supercomputer heeft gekocht om onder meer het weer beter te voorspellen, vliegtuigen en schepen te ontwerpen en ander ingewikkeld onderzoek te doen. De Blue Wave-computer is de krachtigste die het Pentagon ooit heeft gekocht. Hij gold op dat moment als de op drie na krachtigste computer ter wereld. Op dat moment, want enkele dagen later is de Blue Wave al afgezakt naar de vijfde plaats op de ranglijst.
Compaq maakte namelijk wereldkundig dat de Amerikaanse National Science Foundation 36 miljoen dollar aan het bedrijf zal betalen voor het bouwen van een 682-node Alpha-servercluster met 2728 700 Mhz Alpha 2126A-chips. De nieuwe Alpha-computer krijgt een verwerkingscapaciteit van meer dan zes teraflops, ofwel zes triljoen (duizend biljard) berekeningen per seconde. IBM's Blue Wave heeft een capaciteit van ruim twee teraflops.
De universiteiten van Mannheim en Tennessee maken twee maal per jaar een lijst van de snelste computers ter wereld. Compaqs Alpha-servercluster zou op die lijst momenteel de tweede plaats innemen, maar hij zal pas eind 2001 operationeel zijn. Het is dan ook maar de vraag op welke plaats Compaqs cluster staat op het moment dat het werkelijk in gebruik wordt genomen. In juni maakte IBM immers al bekend dat het de tot nu toe snelste computer ter wereld heeft ontwikkeld. Die kan maar liefst 12,3 triljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Het apparaat komt te staan in het Lawrence Livermore laboratorium van het Amerikaanse ministerie van energie.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-07T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.