AOL-voorstel voor IM-standaard faalt

De Ietf heeft drie voorstellen geselecteerd voor ontwikkeling van een standaardprotocol voor Instant Messaging (IM). IM-marktleider AOL valt naast de boot.

Achter de drie (van de tien) voorstellen die wél verder in behandeling worden genomen door de Ietf (Internet Engineering Task Force), zitten bedrijven als Cisco Systems, Microsoft en Fujitsu. De organisatie heeft nog niet besloten of ze al in een vroeg stadium definitief kiest voor één van de drie voorstellen, of dat ze ze alle drie een kans geeft. Indien ze kiest voor de laatstgenoemde optie, moeten een gemeenschappelijk dataformaat en een communicatiepoort worden ontwikkeld, om de verschillende IM-systemen met elkaar te laten communiceren.
America Online (AOL), dat zijn voorstel in juni op het allerlaatste moment indiende, slechts enkele minuten voor de deadline, zag zijn plan door de Ietf afgewezen worden. Het bedrijf lijkt daar vooralsnog luchtig overheen te stappen. AOL vindt volgens eigen zeggen voldoende van zijn ideeën en prioriteiten terug in de andere drie voorstellen. De marktleider laat zich echter niet verleiden tot het doen van de belofte dat hij zijn IM-diensten interoperabel zal maken met het nieuwe protocol.
Een van de drie geselecteerde voorstellen komt van een groep bedrijven, met daaronder Cisco en Microsoft. Het gaat hier om een Session Initiation Protocol (Sip), waarbij telefoonsignaalapplicaties zorgen voor de verwerking van IM's en de waarneming van online-aanwezigheid.
Het tweede voorstel, gebaseerd op XML, heeft de naam Blocks Extensible Exchange Protocol (Beep) meegekregen. Dit protocol komt uit de koker van zoektechnologie-starter Invisible Worlds.
Fujitsu en MIT maken deel uit van de groep indieners van het derde geselecteerde voorstel. Die groep presenteert een IM-standaard die gebruik maakt van servers alssocket-level 'doorstuurmachines', voor het transport van de berichten. Dit protocol kreeg de naam Transmission Control Protocol (TCP).
Een groep van negen afgevaardigden gaat nu aan de slag met het samenstellen van een rapport over de drie voorstellen. Dat moet op 21 augustus aan de Ietf worden gepresenteerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-07T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.