Britse technologie is nieuwe hoop voor Java

Mogelijk betekent de technologie die is ontwikkeld door het Britse bedrijf One-eighty Software de definitieve doorbraak voor de Java-technologie van Sun.

De Britten hebben een uiterst kleine Java Virtual Machine (JVM) ontwikkeld, met eenfootprint van 20K, of 70K inclusief geheugenbuffers. De grootte van de conventionele JVM's heeft tot nog toe steeds een beperking gevormd voor het aantal potentiële toepassingen. Het gebruik van Java in bijvoorbeeld smartcards, zakcomputers, mobiele telefoons, opzetkastjes en draagbare MP3-spelers was tot nog toe niet mogelijk, maar met de JVM van One-eighty wél.
Het ontwikkelen van een nieuwe technologie is één, maar de marketing ervan is een ander verhaal. De techniek van One-eighty kan alleen een doorbraak voor Java betekenen als ze wordt omarmd door de markt. Dat betekent dat de Britten contact moeten leggen met enkele grote spelers op die markt, zoals producenten van mobiele telefoons of zak- en handcomputers. One-eighty zegt druk bezig te zijn met het leggen van dergelijke contacten en hoopt binnen zes maanden enkele namen bekend te maken.
Bovendien is het bedrijf niet de enige die zich heeft gericht op het verkleinen van de footprint van een JVM. Ook Hewlett-Packard zocht afgelopen dagen de publiciteit met een dergelijk initiatief (HP plant aanval op markt ingebedde systemen). Met een nieuw ontwerp en een drastische verkleining van de Chai JVM richt HP zich op de markt van ingebedde systemen in mobiele en niet-mobiele apparaatjes. Het bedrijf heeft al contact met verschillende grote producenten van mobiele telefoons, die het Chai-platform zullen adopteren. One-eighty moet zich dus haasten.
Hoe het ook zij, het lijkt erop dat Java de vruchten kan plukken van deze ontwikkelingen. Zou het dan eindelijk die grote spreiding krijgen waar Sun al van begin af aan op mikte?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-08T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.