Wahid schokt Indonesische Internet-sector

Met zijn besluit om buitenlandse investeringen in de Internet-sector te verbieden heeft de Indonesische president Wahid de branche op z'n kop gezet.

De Internet-industrie geldt als één van 's lands snelstgroeiende economische sectoren. Volgens de voorspellingen zal de Web-branche de komende jaren in omvang verveelvoudigen. Ook al is een stijging van één naar zes miljoen Internet-aansluitingen in twee jaar niet spectaculair in een land met 210 miljoen inwoners, de Internet-sector groeit tenminste, terwijl andere, traditionele sectoren het heel erg moeilijk hebben.
Die marktgroei is overigens voor een groot deel te danken aan buitenlandse spelers en investeringen. Juist daarom heeft het presidentiële verbod op buitenlandse Internet-investeringen zoveel stof doen opwaaien. De Indonesische Internet-sector is bang dat niet alleen de buitenlandse investeerders, maar ook veel Indonesische Internet-bedrijven die kapitaal nodig hebben, zullen vertrekken naar buurlanden als Singapore, Maleisië en de Philippijnen. De Gordel van Smaragd zou daarmee een achterstand oplopen ten opzichte van haar buurlanden die ze niet meer snel zal inhalen.
Niemand in de sector begrijpt de logica achter het besluit van Wahid. Ook de uitleg van Rozy Munir, de Indonesische minister die verantwoordelijk is voor het investeringsbeleid, maakt niet echt duidelijk wat het doel is van de investeringsstop. Volgens Munir is het in ieder geval niet de bedoeling dat Internet-bedrijven hun deuren sluiten. "Men moet het zien als een vorm van overheidsbescherming", stelt de minister. "Momenteel is de regering bezig met het onderzoeken van de ontwikkelingen in de bestaande multimediasector."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.