Chinese overheid sluit website dissidenten

Wegens de 'contrarevolutionaire inhoud' blokkeerde de Chinese regering gisteren de website van de mensenrechten-groep 'Forum voor een Nieuwe Cultuur'.

Het incident tekent het onmogelijke probleem waarmee de machthebbers in Peking kampen voor wat betreft Internet. De leiders van de Communistische Partij willen het Web gebruiken om de Chinese economie een extra groei-impuls te geven. Tegelijkertijd willen ze proberen om het web 'verschoond' te houden van websites die andere denkbeelden verkondigen dan die van de Partij. In het kader van dat laatste beval het ministerie van Staatsveiligheid gisteren de Pekingse isp (Internet service provider) Million Network de website af te sluiten vanwege de 'te scherpe en tegen de regering gerichte' inhoud ervan.
Million Network is een van de Chinese isp's voor particuliere klanten. Volgens directeur Li Tao vroeg de politie hem wie de website hebben gemaakt, maar heeft hij daar niets over kunnen zeggen. De naam van de klant die de website heeft gemaakt luidt namelijk Xin Wenming, Chinees voor Nieuwe Cultuur.
De regering probeert niet alleen binnenlandse oppositie via het Web in de kiem te smoren, maar ook ongewenste buitenlandse websites weg te filteren. Veel Chinese surfers melden (via het Web) wegen te hebben gevonden om die blokkades te omzeilen. Het wordt ook steeds moeilijker voor de autoriteiten om de Chinese internetters te controleren. Er zijn op dit moment bijna 15 miljoen Chinezen online, en elk half jaar verdubbelt dat aantal.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-09T00:00:00.000Z Sjaak Smakman