Microsofts Soap voorlopig te licht bevonden

De ebXML Group heeft besloten het Simple Object Access Protocol (Soap) van Microsoft voorlopig niet te ondersteunen. Microsoft lijkt nu zijn eigen weg te gaan.

De ebXML Group, een internationale groep bedrijven die zich bezighoudt met de ontwikkeling van een standaard voor op XML gebaseerdeweb transaction messaging, komt deze week bijeen in het Amerikaanse San Jose. Een groot aantal groepsleden - waaronder niet alleen giganten als Oracle, Sun en IBM, maar ook honderden onafhankelijke softwareleveranciers - zegt dat Soap nog niet voldoende gerijpt is en daarom ongeschikt zal zijn voor zwaargewichtmessaging-toepassingen.
De vrees is nu dat Microsoft - dat wel op de oprichtingsvergadering van de ebXML Group aanwezig was, maar vooralsnog geen lid is geworden - nu geheel op eigen houtje een XML-messaging-standaard zal willen bepalen. Dat kan bijvoorbeeld bij het uitbrengen van zijn Biztalk-software in september, vijf maanden vóór de ebXML Group met haar standaard komt. Microsoft hoopt Biztalk af te zetten onder een grote groep van gretige Windows-gebruikers die al lange tijd wachten op een dergelijk product.
De ebXML Group zegt echter niet bevreesd te zijn dat Microsoft in korte tijd de XML-messaging-standaard zal bepalen. Hoewel het gaat om het 'grote' Microsoft, wiens kracht in dergelijke gevallen nooit onderschat mag worden, laat de lijst van softwareleveranciers die de ebXML-standaard zullen steunen, zich lezen als een 'who is who' in de software-industrie.
Uiteindelijk zal de markt bepalen wat de definitieve standaard wordt. Diezelfde markt zou natuurlijk ook heel goed allebei de standaarden kunnen omarmen: Soap voor 'lichtgewicht' toepassingen in bijvoorbeeld draadloze apparaatjes en lichte applicatie-messaging, en ebXML voor het zwaardere gebruik, waaronder de meeste b2b-toepassingen (business-to-business).
Overigens is de ebXML Group van plan om Soap over een jaar of twee opnieuw onder de loep te nemen, om te zien of het protocol dan volwassen is geworden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-10T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.