Netscape presenteert nieuwe browser

Na een aantal forse vertragingen brengt Netscape een tweede preview-versie van zijn nieuwe browser uit.

De software bevat naast vernieuwingen ook eigenschappen die eerder te zien waren bij concurrent Microsoft. Het bedrijf loopt hiermee flink achter op grote rivaal Microsoft, dat de jongste versie van zijn Internet Explorer bijna anderhalf jaar geleden presenteerde. De vertragingen bij Netscape zijn te wijten aan het feit dat de onderneming ervoor koos zijn browser helemaal opnieuw te laten bouwen door Mozilla, een 'open source' organisatie die bestaat uit een groep Netscape-medewerkers en vrijwilligers. Het feit dat Mozilla in drie jaar nog geen browser had geproduceerd, zorgde voor forse kritiek van Wasp (Web Standards Project), een organisatie die streeft naar één gemeenschappelijke browser-standaard.
Nu is hij er dan eindelijk: Netscape 6: Preview Release 2 (PR2), zoals de browser voluit heet. Het belangrijkste nieuwe aspect is volgens Netscape de flexibiliteit van zijn software. De browser ondersteunt bijvoorbeeld de verschillende besturingssystemen Windows, Linux en Macintosh. De gebruikersinterface zou voor ontwikkelaars heel gemakkelijk volgens persoonlijke wensen te vervaardigen zijn.
Andere vernieuwingen zijn duidelijk afgeleid van Microsofts Internet Explorer. Netscape 6 beschikt nu bijvoorbeeld ook over zijn eigen, gratis email-client (Netcenter Webmail) en een Password Manager, waarmee verschillende inlognamen en wachtwoorden onder één beveiligd woord te verenigen zijn.
Netscape is van plan nog eenmaal een preview-versie uit te brengen voordat het complete Netscape 6 eind dit jaar op de markt verschijnt. Deze versies zullen weinig vernieuwingen van importantie omvatten ten opzichte van PR2. Het gaat er volgens Netscape bij deze varianten om de prestaties en stabiliteit van de browser te verbeteren.
Of rivaal Microsoft echt wakker zal liggen van de vernieuwingen is nog maar de vraag. Het bedrijf uit Redmond wist door het koppelen van zijn browser aan het besturingssysteem Windows een eind te maken aan Netscape's dominante positie op de browsermarkt.
Netscape maakte verder bekend een herziene versie uit te brengen van zijn 'Smart Download'-software, waarmee gebruikers het binnenhalen van bestanden kunnen hervatten na een onderbreking, zodat ze niet weer van vooraf aan hoeven te beginnen. Het bedrijf was voor de rechter gedaagd omdat in die software een techniek is ingebouwd die het mogelijk maakt om gegevens van gebruikers te verzamelen. Inbreuk van de privacy, zo menen de aanklagers. Om verder commotie te voorkomen heeft Netscape besloten de een nieuwe versie van Smart Download uit brengen zonder de gewraakte 'spionage toepassing'. Volgens Netscape en moederbedrijf America Online werden de gegevens gebruikt om technici inzicht te geven in welke bestanden moeilijk te downloaden zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-11T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.