Computermakers installeren Suns Staroffice

Een aantal grote computerfabrikanten gaat Staroffice, het 'open source' laaggeprijsde kantoorpakket van Sun Microsystems, voorinstalleren.

Sun maakte dit afgelopen week bekend. Overeenkomsten zijn aangekondigd met onder meer Sony, Everex Systems en Gateway. De genoemde PC-makers bevestigen desgevraagd de gemaakte afspraken. Het gaat om een voorinstallatie van het nieuwe Staroffice 5.2 pakket op diverse desktops en laptops van Sony, Everex en Gateway.
PC-makers zien veel heil in Staroffice omdat het een pakket is dat alle door de gemiddelde consument gewenste kantoorfuncties bundelt tegen een relatief lage prijs. Sun heeft de software ontwikkeld voor zijn eigen Solaris-besturingssystemen, maar het pakket draait ook onder Linux en Windows 95, 98, NT en 2000.
Hoewel Staroffice mede dankzij het bescheiden prijskaartje vooral wordt gezien als een pakket voor de thuisgebruiker, hoopt Sun met Staroffice 5.2 ook de zakelijke markt te bereiken. "Staroffice is wat betreft functionaliteit vergelijkbaar met Microsoft Office", claimt Staroffice 'product line manager' Susan Grabau. Daarnaast zijn er terreinen waarop Staroffice een voorsprong hoopt te nemen op het concurrerende pakket van Microsoft. Linux-ondersteuning is een van die terreinen.
Staroffice is onderdeel van Suns Openoffice.org project, dat komende oktober gereed moet komen. Dit project heeft als doel gebruikers toegang tot open broncode van Staroffice te geven. Een door Collab.net onderhouden website zal de ontwikkeling van Staroffice-gerelateerde software overzien. Daarnaast biedt het project filters die het mogelijk maken rivaliserende producten van Microsoft te gebruiken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-14T00:00:00.000Z Auke Hulst