Analist: Intels 0,13 micron P4 komt in 2001

Intel maakt de weg vrij voor 0,13 micron versies van zijn Pentium III- en Pentium 4-chips die zuinig in energieverbruik zijn en hoge kloksnelheden halen.

Dat beweert een het toonaangevende analistenbureau Inquest Market Research. In de publicaties, eind vorige week, spreekt analist Bert McComas van een verbeterde versie van de huidige Pentium III. Deze chip, die de codenaam Tualatin draagt, zal gebaseerd zijn op 0,13 micron-technologie. Hij moet halverwege 2001 op de markt komen.
Het gebruik van 0,13 micron-technologie (het aantal microns is een indicatie van het kleinste onderdeeltje van de chip) betekent dat de processor minder energie zal verbruiken in vergelijking met de thans in zwang zijnde 0,18 micron-technologie. Daarnaast zal het mogelijk zijn hogere kloksnelheden te halen.
McComas ontsluierde tevens dat er een potentiële opvolger van de Pentium 4, codenaam Willamette, op de rol staat. Intel presenteert eind dit jaar weliswaar zijn Willamette/Pentium 4, maar die is niet ontworpen zoals het bedrijf eigenlijk zou willen. De échte P4, met de codenaam Northwood, moet in de tweede helft van 2001 gereed komen.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om de Pentium 4 meteen te bouwen op een 0,13 micron proces. Onder druk van de zware strijd met concurrent-chipfabrikant AMD heeft Intel besloten eerst een P4 uit te brengen die is gebouwd op het 0,18 micron proces. Advanced Micro Devices wil later dit jaar namelijk al zijn Mustang-processor presenteren, met een kloksnelheid van 1,4 GHz. Deze zal een directe concurrent worden van de Pentium 4.
In het derde kwartaal van 2001 brengt Intel volgens McComas de Northwood uit, een opgewaardeerde versie van de P4 die wél is gebaseerd op 0,13 micron-technologie. Dit is in feite de P4 die Intel in eerste instantie wilde presenteren.
In hoeverre McComas' claims op waarheid berusten is de vraag. McComas zegt zich te baseren op officiële Intelroad maps, die hij in handen heeft weten te krijgen. Een zegsman van Intel heeft anoniem bevestigt dat de codenamen Tualatin en Northwood valide codenamen zijn, en dat er inderdaad over gedacht wordt op termijn naar 0.13 micron-technologie toe te werken. Deze chips zijn echter nog verre toekomstmuziek. De zegsman ontkent dat er al een officieel plan-de-campagne is vastgelegd, en dat er sprake is van release in 2001.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-14T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.