Sony gaat in zee met Transmeta en AMD

Sony, voorheen loyaal aan Intel, is de recentste in de reeks bedrijven die de weg naar Intels concurrenten AMD en Transmeta heeft gevonden.

Daarmee ligt Intels machtspositie nog zwaarder onder vuur. De voorheen oppermachtige chipmaker ziet immers steeds meer klanten uitwijken naar concurrenten. Sony, aldus bronnen, zal gebruik blijven maken van Intels chips, maar twee nieuwe versies van de populaire Vaio notebooks zullen aangedreven worden door chips van rivalen. Een van beide modellen zal worden uitgerust met Transmeta's Crusoe processor, en de tweede met een AMD-processor. De notebooks moeten later dit jaar op de markt komen, om te beginnen in Japan. Een beslissing over een introductie op buitenlandse markten is nog niet gemaakt.
De stap is een nieuw duwtje in de rug van starter Transmeta. Het in Silicon Valley gesitueerde bedrijf kwam afgelopen januari met de eerste plannen voor een energie-zuinige chip. Die plannen resulteerden in de introductie van de Crusoe. Crusoe is dermate goed ontvangen dat sinds de introductie Transmeta constant in onderhandeling is met een aantal grote computerfabrikanten over het integreren van de chip in diverse productlijnen. Al met al ontwikkelt Transmeta zich in rap tempo tot het wonderkind van de Valley.
AMD daarentegen heeft een wat robuuster imago. Al enige tijd is de chipmaker bezig met zijn opmars in Intel markten. Met name op de consumentenmarkt voor notebooks heeft AMD gigant Intel terug weten te dringen. Afgelopen juni bereikte AMD het punt waarin het meer dan de helft van die markt in handen had. Intel beheerst daarentegen nog wel de zakelijke markt voor notebooks, met een dekking van 90 procent. Dat ook dit minder zal worden lijkt echter niet een vraag van 'of', maar van 'wanneer'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-14T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.