Rechterlijk onderzoek naar FBI's Carnivore

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie gaat een onderzoek beginnen naar Carnivore. Dit is een programma waarmee de FBI de inhoud van emails kan controleren.

Het surveillance-systeem is door het federale onderzoeksbureau in het leven geroepen om de elektronische post van criminelen en verdachten te onderscheppen en na te kijken op verdacht materiaal.
Ontoelaatbaar, zo menen rechtenorganisaties als The American Civil Liberties Union en Epic. Ze vrezen dat de privacy van mensen door de werkwijze van de FBI in het geding raakt.
Epic (Electronic Privacy Information Center) diende begin augustus dan ook een aanklacht in tegen de inlichtingendienst en vroeg het hof om onthulling van de systeemgegevens. Volgens de organisatie zijn de capaciteiten van het programma nu alleen bij de FBI bekend.
De rechter gaf het onderzoeksbureau vervolgens tot en met 16 augustus de tijd om alle informatie omtrent Carnivore te openbaren, iets wat tot op heden nog niet is gebeurd.
Nu komt er dus ook nog een apart onderzoek van Justitie overheen. Dit ministerie heeft aan onder meer wetenschappers en universitaire computer-experts gevraagd de email-spion kritisch onder de loep te nemen.
De uiteindelijke bevindingen van het onderzoekscomité zullen volgens het ministerie voor pers en publiek beschikbaar zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-14T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.