VS auteurs eisen geld van online uitgevers

Amerikaanse freelancers eisen via de rechter een deel van de inkomsten die uitgevers incasseren door hun artikelen via Internet te verkopen.

Niet alleen uitgever PCM (Parool, de Volkskrant, NRC, Trouw, Algemeen Dagblad) heeft last van freelancers die een vergoeding willen hebben voor de opname van hun artikelen in het archief van de krant op Internet. Een groep freelancers in San Francisco is ten strijd getrokken tegen hun opdrachtgevers, de uitgevers Bell & Howell Information & Learning, Northern Light Technology en Thomson. Via de rechter eisen de freelancers dat zij een deel van de inkomsten krijgen die de uitgevers incasseren door het tegen betaling via Internet ter beschikking stellen van hun artikelen.
Vorig jaar bepaalde een Amerikaanse rechter al dat, tenzij in het contract anders is overeengekomen, een schrijver van een artikel het auteursrecht behoudt. Twee weken geleden besloot het database servicebureau Uncover al een geschil met vijf freelancers te schikken voor 7,25 miljoen dollar. Uncover beloofde bovendien in de toekomst wel netjes royalties uit te keren.
Woordvoerder David Seuss van Northern Light zei in een reactie dat zijn bedrijf wel 20 miljoen artikelen in de database heeft staan en dat hij absoluut niet weet welke artikelen op welke voorwaarden zijn gekocht. Hij zei wel alle artikelen uit de database te schrappen waarvan het auteursrecht bij de auteurs ligt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-16T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.