Icann onder vuur vanwege nominering bestuur

Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die zich bezighoudt met de toekenning van domeinnamen, ligt alweer onder vuur.

De organisatie zou haar eigen belangen vóór de belangen en behoeften van de Internet-gebruikers hebben gesteld door voor de Raad van Bestuur niet-onafhankelijke verkiezingskandidaten aan te wijzen. De Internet Democracy Project (IDP) en Computer Professionals for Social Responsibility (Cpsr) zijn bezorgd dat het bestuur zaken als financiële betrouwbaarheid, privacy en de toegankelijkheid van Internet uit de weg zal gegaan. In een gezamenlijke verklaring zeiden zij: 'elke regio zou een consumenten/burger-kandidaat moeten hebben die de gebruikersgroep vertegenwoordigt wat betreft privacy, inspraak en toegankelijkheid'.
IDP en Cpsr menen dat de 18 kandidaten die door de nominatieraad van Icann zijn uitverkoren voor de verkiezingen verre van ongebonden zijn, en zetten vraagtekens bij de commerciële belangen van Icann. Ze stellen dat slechts zeven van de achttien kandidaten gekwalificeerd zijn om 'de Internetters' te vertegenwoordigen. Geen van de vijf Europese genomineerden voldoet aan de eisen wat betreft ongebondenheid.
Oliver Muron van France Telecom en Winfried Schuller van Deutsche Telecom worden bekritiseerd vanwege hun band met een leverancier. Alf Hanson en Oliver Povov zijn afkomstig uit de onderzoek- en ontwikkelgemeenschap. De vijfde kandidaat, Maria Livanos Cattaui, is lid van de Internationale Kamer van Koophandel.
De Duitse onafhankelijke kandidaat Lutz Donnerhacke zegt dat het verkiezingsproces niet eerlijk is verlopen. "De vijf uitgekozen kandidaten zijn erg loyaal aan de Raad van Bestuur van Icann. Zij werkten al nauw samen en het zal mij niet verbazen als hun namen voor de verkiezingen al bekend waren."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-17T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.