Overname SCO door Caldera stimuleert Linux

Volgens topman Ransom Love van Caldera geeft de overname van SCO, vooral bekend van het Unix-product Unixware, de ontwikkeling van Linux een duw in de rug.

Love laat zien dat het moeilijk balanceren is tussen het maken van winst en het delen van technologische vernieuwingen met de gemeenschap. De beurs houdt er niet van als er te weinig munt uit bedrijfsinnovaties geslagen wordt, terwijl de Linux-wereld verwacht dat veranderingen aan het 'open source' besturingssysteem teruggegeven worden aan de gemeenschap.
Sinds de overname van Caldera beraadt het bedrijf zich over de licentiestructuur voor het SCO-product Unixware. Licenties hebben alleen zin als innovaties niet direct teruggespeeld worden aan de markt. Niemand is bereid te betalen als er een gratis alternatief voor handen is. "Waarom zouden wij het eigendom niet in stand houden? Het zorgt juist voor kwaliteit", vroeg Love zich dan ook af na afloop van zijn toespraak op de Linuxworld-expositie tegenover journalisten.
In zijn woorden klinkt een echo door van de toespraak die Michael Dell een dag eerder op dezelfde conferentie had gehouden. Dell zei zijn aandeelhouders tevreden te willen stellen met een hoge winstmarge, ook al betekent dit dat Linux te gelde gemaakt moet worden. Het romantische beeld van Linux als uit de hand gelopen hobby lijkt plaats te maken voor commerciële gedrevenheid. Dat de grondlegger van Linux Linus Thorvalds daar zelf geen enkel bezwaar tegen heeft, liet hij merken door in zijn toespraak aan te geven blij te zijn dat een grote PC-fabrikant voor Linux kiest. Hij acht het een belangrijke stap om het monopolie van Microsoft te doen wankelen.
De acquisitie van SCO breidt de applicatieportfolio van Caldera uit en geeft het bedrijf toegang tot een wereldwijd verkoop- en ondersteunend kanaal dat normaliter pas na jaren te realiseren is. Toch laat de komst van een nieuwe netwerkbeheerapplicatie, Cosmos, duidelijk zien voor wat voor dilemma het bedrijf zich gesteld ziet. Caldera weet nog niet onder wat voor licentie de applicatie, die beheerders instrumenten geeft om de in een netwerk opgenomen hardware en software te onderhouden, in het najaar op de markt gebracht moet worden. Concurrenten als Enlighten Software, Linuxcare, CA, IBM en Turbolinux zijn ook bezig met het ontwikkelen van beheerapplicaties voor Linux-netwerken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.