Virus mist doel, zegt Zwitsers bank

De Zwitsers bank UBS is naar eigen zeggen ontkomen aan een aanval met een Iloveyou-variant die speciaal gericht was op zijn klanten.

Slechts een fractie van de online klanten van de bank loopt risico, aldus de bank gisteren in een verklaring. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen geweest van werkelijke schade.
De computerspecialisten van de bank sloegen woensdag alarm en activeerden direct anti-virusschermen om verspreiding van het kwaad tegen te gaan. Volgens UBS is het nog steeds onduidelijk wie verantwoordelijk is of zijn voor deze variant van het Iloveyou-virus, dat in mei wereldwijd voor naar schatting ruim vijf miljard dollar schade aanrichtte. Achterhaalt de bank de verspreiders van het virus, dan kunnen die op een rechtszaak rekenen, benadrukte een woordvoerder.
Net als het Iloveyou-virus gebruikt ook dit virus Microsofts email-programma Outlook om zichzelf na het uitpakken van een bijlage door te sturen naar anderen. Nieuw is dat het programma ook een programma downloadt om wachtwoorden te stelen, waarmee buitenstaanders informatie kunnen krijgen over alle online bankzaken van de betreffende klant/PC-bezitter. Volgens UBS zit zijn software echter zo goed in elkaar dat het kraakprogramma niet werkt. Voor alle zekerheid raadt de bank echter klanten die het virus per ongeluk hebben geactiveerd, aan om drie keer achter elkaar hun wachtwoord verkeerd in te tikken, waardoor dat wachtwoord automatisch ongeldig wordt.
Deskundigen verwachten niet dat dit virus zich op grote schaal zal verspreiden omdat het zo specifiek is gericht op UBS en zijn klanten. Maar het kan wel de voorbode zijn van een nieuwe generatie virussen die zich elk op één bank richten, zo stellen ze.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-18T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.