Herziening wet afluisteren mobiele telefoons

Het Amerikaanse Hof van Beroep van het district Columbia heeft enkele delen uit de wet voor het aftappen van mobiele telefoons geschrapt.

Dit betekent mogelijk tevens het einde van Carnivore, een computersysteem van de FBI waarmee emails af te tappen zijn. Het onderzoeksbureau zegt dit middel alleen te gebruiken om de elektronische post van criminelen te doorzoeken op mogelijke aanwijzingen. Privacy-groepen twijfelen hieraan en zien Carnivore als een inbreuk op de individuele rechten van mensen.
Ze zijn dan ook zeer tevreden met de uitspraak van het hof, die beveelt dat bepaalde delen uit de bestaande wet moeten verdwijnen. De restricties zorgen er bijvoorbeeld voor dat het niet meer mogelijk is voor inlichtingendiensten om toegang te krijgen tot alle gedraaide nummers op een getapte telefoon, zoals de cijfercode van een creditcard als de persoon in kwestie daarmee zijn belletje bekostigd.
Groeperingen als het Electronic Privacy Information Center (Epic) zien de uitspraak als een mogelijk eind voor het zwaar onder vuur liggende Carnivore. "Hiermee heeft de FBI toegang tot complete pakketten aan gegevens", zegt Epic-woordvoerder David Sobel. "De inhoud van de communicatie wordt pas ontdaan van alle, voor het belang van het onderzoek irrelevante, informatie als alle gegevens door het systeem zijn verwerkt." Het schrappen van bepaalde regels heeft tot gevolg dat politie- of federale agenten eerst een bevelschrift moeten ontvangen voordat ze toegang krijgen tot het complete pakket aan gegevens. Hierdoor zou ook Carnivore illegaal kunnen zijn.
Omdat niemand kan controleren wat de FBI met zijn informatie doet, hebben organisaties als Epic erop aangedrongen dat de documenten van het onderzoeksbureau in de openbaarheid moeten komen. Een gerechtshof gaf ze daarin gelijk en beval dat de FBI alle stukken omtrent Carnivore moet openbaren. Volgens het ministerie van Justitie, dat een onderzoek naar het systeem heeft ingelast, zullen er de komende tijd zo'n 3000 pagina's aan informatie naarbuiten komen. Het eerste deel daarvan wordt over zo'n 45 dagen uitgegeven.
De FBI blijft volhouden dat ze niets illegaals doet met het computersysteem.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-18T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.