AMD-topman belooft snel 1,2 GHz Athlon

Intel mag zijn borst natmaken, als we AMD-topman W.J. Sanders geloven. Hij wint de wedstrijd 'snel, sneller, snelst', en de 1,2 GHz Athlon is slechts het begin.

De officiële aankondiging van die komende 1,2 GHz Athlon-processor kan elk moment komen, aldus Sanders in een opvallend strijdlustig interview. Daarmee loopt AMD ruim voor op eerder opgestelde schema's. Een stap in de goeie richting om Intel eronder te krijgen, zo meent de topman van de kleinere chipfabrikant. De echte winst valt echter te behalen op een ander terrein. "Wat we moeten doen is Intels monopolie in de zwaardere systemen doorbreken", doceert Sanders, "Met onze komende Mustang - een codenaam voor de server-versie van Athlon - zullen we op dat vlak flinke vooruitgang boeken."
AMD en Intel zijn nu al ruim een half jaar serieus aan het vrijworstelen over de officieuze eretitel 'maker van de snelste chip'. In maart deelde AMD daarbij een gevoelige klap uit door als eerste een 1 GHz processor op de markt te brengen. Intel doorbrak weliswaar een week later ook die barrière, maar het tandenknarsen was bij de marktleider niet van de lucht.
Een van de problemen die AMD moet overwinnen om Intel werkelijk het vuur na aan de schenen te kunnen leggen, is de geringe productiecapaciteit. Maar juist nu Intel zelf, dankzij een inschattingsfout op bestuurlijk niveau, met te lage productie kampt, heeft AMD een nieuwe fabriek in Dresden geopend waarmee het de productie kan opstuwen. "Volume is het vaccin tegen Intels gif", aldus Sanders, "- het gif dat klanten ervan weerhoudt om alternatieven te adopteren."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-21T00:00:00.000Z Auke Hulst