Napster-zaak krijgt vervolg in filmwereld

De verbanning van Internet die Napster boven het hoofd hangt, lijkt ook leveranciers van programma's voor illegaal decoderen en kopiëren van DVD-films te treffen.

Acht filmmaatschappijen hebben de eerste ronde gewonnen in een rechtszaak tegen het bladThe Hacker Quarterly, dat gratis software had verstrekt voor het illegaal kopiëren van DVD-films. Volgens rechter Lewis Kaplan heeft de verbanning van de gratis software niet zozeer te maken met inbreuk op de Dmca (Digital Millennium Copyright Act), maar eerder met het feit dat de decoderingssoftware DeCSS die het hackersblad op de website aanbood vergelijkbaar is met een destructief computervirus dat de nationale economie in gevaar kan brengen. Volgens Kaplan kan de DeCSS-software schade toebrengen aan computersystemen waarvan de natie afhankelijk is.
De beslissing van de rechter kan ook gevolgen hebben voor andere webinitiatieven, zoals het Livid-project, waarbij op het Linux-besturingssyteem gebaseerde DVD-speler-software wordt geleverd die gebruik maakt van de DeCSS-code.
De zaak tegenThe Hacker Quarterly vertoont grote overeenkomsten met de Napster-zaak, leverancier van muziek waar auteursrechten op rusten via Internet. Ook in de zaak tegen het hackersblad is door de aanklagers benadrukt dat het illegaal leveren van producten waar auteursrechten op rusten, in strijd is met de bestaande wetgeving. Eerder al schatte de Recording Industry Association of America (Riaa) dat de muziekindustrie 700 miljoen gulden is misgelopen door initiatieven als Napster.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.