Netware 6 jaren te laat volgens analist

Bij de introductie van versie zes van het netwerkbesturingssysteem Netware verzucht een analist van Morgan Stanley dat Novell het product jaren te laat uitbrengt.

Het bèta-testen van het product begint in het eerste half jaar van volgend jaar. Het bedrijf is druk bezig zichzelf 'opnieuw uit te vinden' als Internet-bedrijf, met drie onderdelen: Internet-inhoud, -directory en -management.
Het bedrijf heeft zich hiermee een nieuw imago aangemeten als leverancier van 'oplossingen'. Het richt zich voornamelijk op directeuren, in plaats van op het technisch inhoudelijk IT-personeel, zoals voorheen. Nog maar weinig beursanalisten weten deze koerswijziging op de juiste manier te waarderen, zo claimt Novell.
Hierbij komt nog dat het bedrijf de nieuwe versie van Netware vol heeft gestopt met nieuwe eigenschappen, terwijl het zijn publiek voor deze functionaliteit juist heeft zien vertrekken naar Windows NT en de laatste tijd ook naar Windows 2000. Hoewel Netware goed bekend staat als bestands- en printserver, beschouwt men het algemeen niet als een goed besturingssysteem voor een applicatieserver, terwijl de Windows-besturingssystemen die functies wel in zich verenigt.
Netware richt zich met zijn vernieuwingen op het gebied van netwerkopslag op grote datacentra. Naast eigenschappen voor het integreren van bestandsopslag, berichtgeving, database en directory-opslag bevat het systeem ook mogelijkheden voor serverclustering en smp (symmetrical multiprocessing). Ook kan het grotere opslagvolumes aan, hetgeen het bedrijf hoopt aan te tonen met nieuwe benchmark-gegevens, die het binnen 60 dagen zegt bekend te maken.
Charles Philips, software-analist bij Morgan Stanley Dean Witter, is niet onder de indruk van Novells bekendmakingen. "Netware 6 is vier jaar te laat om echt vernieuwend te zijn. Het zal meer als een nuttige opwaardering gezien worden, dan dat het de markt echt in beroering brengt." Hij voegt hieraan toe: "Novell heeft veel verschillende strategieën uitgeprobeerd. Maar er is geen snelle oplossing voor een probleem dat in jaren tijd is opgebouwd."
Tegen alle schijn in vecht Jim Tanner, directeur Netware binnen het bedrijf, verder. "Netware overtreft de mogelijkheden van Windows 2000 met gemak. Ons product is veel beter robuuster en schaalbaarder dan Windows." Volgens geruchten heeft IBM een oogje op het bedrijf.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.