Verspreider Iloveyou-virus vrijuit

De Filippijnse autoriteiten hebben de aanklacht tegen de verspreider van het Iloveyou-virus De Guzman laten vallen.

In juni, vlak na de arrestatie van de voormalige informatica-student, gaven de autoriteiten aan dat zij de hacker arresteerden voor creditcard-fraude. In de Filippijnen bestond op dat moment nog geen wetgeving voor computercriminaliteit, waaronder verspreiding van computervirussen valt. Deze week heeft de Filippijnse Justitie laten weten de aanklacht tegen de student in te trekken omdat het verspreiden van een virus in ieder geval niet onder creditcard-fraude valt en omdat er te weinig bewijs was om de verdachte te veroordelen.
Het virus, meegestuurd met een e-mail getiteld 'Iloveyou', legde op 4 mei dit jaar wereldwijd 45 miljoen computers lam en berokkende miljoenen schade. Zelfs netwerken van het Pentagon in de VS en ministeries in Nederland kwamen volledig plat te liggen. In Holland zouden volgens het onderzoeksbureau Pro Active zo'n 270.000 computergebruikers het virus hebben ontvangen, waarna 20.000 mensen het bestand daadwerkelijk hebben geopend en zo het virus verder verspreidden.
In juni heeft de Filippijnse president Joseph Estrada een nieuwe wet aangenomen voor elektronische handel en computercriminaliteit. De verdachte kan niet achteraf op basis van deze wet veroordeeld worden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-24T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.