Trojaans paard dringt door tot Palm

Handhelds zijn nu ook getroffen door een 'Trojaans paard'. Het virus heeft de capaciteit om alle applicaties van apparaten met het Palm OS te wissen.

Trojaanse paarden zijn virussen die onder de dekmantel van een vriendelijk programma binnendringen in een systeem. Zo ook in dit geval, waar de kwaadaardige software zich voordoet als een gratis hulpprogramma voor Gambit Studio's Liberty Gameboy, een emulator van Nintendo's draagbare spelcomputer. In werkelijkheid veegt Liberty Crack, zoals het virus heet, alle programma's van het getroffen apparaat wanneer dit geactiveerd is.
Het Trojaanse paard heeft voor een hoop opschudding gezorgd bij gebruikers van zakcomputers. Zij ventileren hun woede nu op de bedenker van het programma, Aaron Ardiri. De Zweed, één van de auteurs van de Liberty emulator, zegt de software te hebben ontwikkelt om Palm-systemen te ontdoen van overtollige bestanden, om ze zo gereed te maken voor een nieuwe applicatie waar hij aan werkt. Ardiri beweert verder dat Liberty Crack zonder zijn toestemming op Internet is geplaatst, nadat hij de programmatuur aan Palm-ontwikkelaars had gegeven voor test-doeleinden.
Vooralsnog lijkt er echter weinig reden tot paniek. Het probleem is voor getroffenen simpel te verhelpen door hun apparaten te synchroniseren met de PC waardoor verloren data is terug te halen. Verder is er een fix op Internet gezet die op diverse plaatsen (bijvoorbeeldhttp://www.palmstation.com) is binnen te halen.
Toch nemen virusexperts de dreiging van mobiele virussen uiterst serieus. Networking Associates vreest dat het incident de weg vrijmaakt voor nieuwe, mogelijk kwaadaardigere aanvallen. Het bedrijf bracht vorige week dan ook zijn eerste antivirus-product voor draadloze systemen op de markt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-30T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.