Juridische strijd Nvidia en 3Dfx duurt voort

Nvidia heeft 3Dfx aangeklaagd wegens het schenden van zijn patenten. Hiermee heeft de strijd tussen beide chipmakers er weer een nieuw hoofdstuk bij.

Het gevecht begon twee jaar geleden toen 3Dfx besloot Nvidia juridisch aan te pakken omdat deze onrechtmatig gebruik zou hebben gemaakt van zijn technologie. Terwijl deze zaak nog loopt heeft Nvidia teruggebeten met een eigen aanklacht. Volgens de fabrikant van grafische chips heeft aartsrivaal 3Dfx inbreuk gemaakt op vijf van zijn patenten. Het bedrijf eist een verbod op zowel verkoop als productie van alle chips die gebruik maken van technologieën waarop de patenten betrekking hebben. Hieronder vallen onder meer de Voodoo 3, 4, en 5 kaarten, alsmede de VSA-100 producten van 3Dfx. Daarnaast eist Nvidia een schadevergoeding van zijn concurrent.
De patenten in kwestie zijn tussen 1995 en 1998 ingediend en hebben betrekking op verschillende technieken om gegevensoverdracht te versnellen en grafische beelden weer te geven.
3Dfx doet de aanklacht van het bedrijf af als een laffe poging om een eind te maken aan de nog openstaande zaak en zegt zich met hand en tand te zullen verdedigen.
Hiermee lijkt een licentie-overeenkomst nog ver weg. Eerder sloot Nvidia deze wel met andere concurrenten op het gebied van grafische technologie zoals S3 en SGI.
Daarnaast sloeg het bedrijf, maker van de Geforce-kaarten, een belangrijke slag door de 3D-chip te gaan leveren voor Microsofts nieuwe X-Box spelcomputer, die gepland staat voor het najaar van 2001.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-31T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.